Nu öppnar Taktäppan!

Publicerad: 2017-06-02
Bilder: Universeum

Taktäppan, Universeums senaste restaurang, är dels ett ställe att koppla av med en bit mat eller fika bland grönskan. Men också ett ställe att kultivera sina gröna fingrar och få inspiration att odla.

Universeums takterrass har tidigare huserat både dinosaurier och mammutar, men nu blir det en grön oas för en lugn paus mitt i äventyret. Restaurangen kommer erbjuda både rejäl mat och lättare fika mitt bland grönskande odlingar.

– Det är en fantastisk möjlighet att ha en terrass där vi kan erbjuda våra gäster en välförtjänt paus men också inspiration till en mer hållbar livsstil, säger Eric Edblad, försäljnings- och marknadschef på Universeum.

 

Inspirerande odlingar

Hållbarhet och miljö är inbyggt i varje del av den nya kafé- och restaurangupplevelsen på Universeum takterrass. Temat för Taktäppan, som restaurangen heter, är “urban gardening”. Viktoria Hurtig, projektledare på Universeum, förklarar:

– I och med att fler och fler människor flyttar in till städerna tappar vi kontakten med var vår mat egentligen kommer från. Genom att ta in odlingar i städerna får vi inte bara se hur mat blir till. Det skapar också lugn och skönhet i staden, säger hon.

Materialen som använts vid byggnationen av Taktäppan är naturliga och återanvända. Målet är att ombyggnationen av Terrassen ska ha så lite miljöpåverkan som möjligt.

– Vi vill att våra gäster ska bli ännu mer medvetna om hållbar konsumtion och produktion och då måste vi ju själva leva som vi lär, säger Viktoria Hurtig.

 

Närodlad mat till djuren

Den mat  som odlas på Universeums terrass är, i ordets rätta bemärkelse, närodlad. I alla fall för de djur som bor i huset. Sallad, kål och gräslök kommer bli mat för bland annat sengångarna, ödlorna och spökskräckorna. Till och med ogräset kommer till nytta hos bladskärarmyrorna i Regnskogen.

– Vi har valt växter med omsorg för att faktiskt kunna använda det vi odlar till våra djur istället för att köpa in all mat med långväga transporter, säger John-Mehdi Ghaddas, djurvårdare och växtskötare på Universeum.

 

Taktäppans öppettider.