Nu öppnar Reptilariet!

Publicerad: 2018-03-31
Bilder: Universeum

Älskade. Fruktade. Viktiga. Vårens stora nyhet Reptilariet är nu öppen! Här kommer du riktigt när en världsunik samling giftiga ormar och ödlor. Dessutom kan du utforska spännande upptäckter inom teknik, fysik, kemi och medicin.

 

Idag den 31 mars öppnar Reptilariet, en helt ny kunskapsupplevelse på Universeum med en världsunik samling reptiler. Här kommer du till exempel riktigt nära världens längsta giftorm kungskobran och inlandstaipanen, världens giftigaste orm. Ett bett av inlandstaipanen innehåller tillräckligt mycket gift för att döda över 30 fullvuxna människor! I ett annat terrarium har Sri Lankas palmhuggorm (bilden) flyttat in, en trädlevande art som bara finns på just Sri Lanka.

 

 

I terrarierna hittar du också några av de mest sällsynta reptilerna i världen, i djurparker såväl som i naturen.

– Flera av arterna i Reptilariet är hotade i naturen, som svarthövdad bushmaster, månskenshuggorm och gilaödla, och löper risk att helt försvinna. Genom bevarandeprojekt och andra insatser bidrar Universeum till arbetet för arternas överlevnad, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.

 

Viktig vetenskap

Oavsett om man älskar eller fruktar reptiler så är ormar och ödlor viktiga för oss människor och har på olika sätt bidragit till att förbättra våra liv. Det är kanske inte många som vet att reptilers gift gett upphov till livsavgörande mediciner för människor, eller att de tekniska innovationer vi skapar idag många gånger är kopior av lösningar som funnits i naturen i hundratals miljoner år.

– I Reptilariet får man komma giftiga reptiler riktigt nära, en verkligt spännande upplevelse. Samtidigt lyfter vi fram dessa djurs egenskaper genom att besökarna får studera dem utifrån teknik, fysik, kemi och medicin, säger Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.

I utställningen kan du testa på livet som reptil. Du får till exempel jaga med infraröd syn och använda käkbenet för att höra ljud som ingen annan hör. Och så kan du testa om du hinner undan en kobra som hugger. Lycka till – den hugger snabbare än du hinner blinka! Dessutom har vi en helt ny programpunkt: Reptilspaning. Kolla in programmet för att se alla tider.

 

 

Reptilariet hittar du på plan 4, innanför Akvariehallen.