Nu bygger vi världens roligaste kemilabb

Publicerad: 2017-08-18
Bilder: Universeum

Universeum bygger ett toppmodernt kemilabb som ska visa tjusningen med molekyler, kolväteföreningar och ädelgaser för såväl skolelever som allmänhet. Invigning av kemilabbet äger rum fredag 27 oktober.

 

På måndag 28 augusti påbörjas bygget av ett av Sveriges modernaste kemilabb på Universeum. Kemilabbet är tänkt att vara en spännande lärmiljö där glädje, nyfikenhet och experimentlusta ska bidra till att höja kunskapsnivån och få fler intresserade av kemi nu och i framtiden.

– Kemi finns i och runt oss hela tiden, utan att vi ens tänker på det. Men när vi hör ordet kemikalier känner många rädsla eftersom vi blivit skrämda. Det tänker vi ändra på. Kemi är per automatik inte farligt, utan spännande och roligt, säger Christa Törn-Lindhe, projektledare för kemilabbet.

 

Kemi för alla

Det 100 kvadratmeter stora labbet ska rymma 32 platser, dragskåp samt yta för demonstrationer och shower. För skolor kommer labbet vara öppet förmiddagar under 32 skolveckor. Det betyder 800 timmar kemi varje år. För allmänheten ska labbet hållas öppet varje dag, året runt. Det innebär kemi varenda dag – närmare bestämt 2 270 timmar!

– Nästan allt omkring oss bygger på kemi. Att förstå kemi är att förstå hur du själv och världen är uppbyggd och fungerar. I kemin finns också många av lösningarna till en hållbar framtid. Det ska bli både roligt och spännande att få öka medvetenheten för detta stora och viktiga ämnesområde, säger Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.

 

Under byggnationen kommer delar av plan 2 vara stängda och utställningen Explora otillgänglig. Utöver det kommer byggnationen inte påverka besöksupplevelsen.

 

Kemilabbet byggs i samarbete med bland annat BASF och VWR. Läs mer om Universeums satsning Älska kemi och om samarbetet med BASF.