Mellanstadieelever digitaliserar hälso- och sjukvården

Publicerad: 2019-05-18
Bilder: Universeum

På måndag den 20 maj är det final i DigIt, skolprojektet som vill bidra till att säkra kompetensförsörjningen inom IT- och telekomsektorn. Då avgörs vilken klass som skapat den mest innovativa lösningen för en bättre sjuk- och hälsovård och därmed vinner 10 000 kronor till klasskassan!

 

DigIt genomförs nu för andra året i rad, i år tillsammans med bland andra Business Region Göteborg, Ericsson och Västra Götalandsregionen. Precis som förra året är temat digitaliseringen av hälso- och sjukvården. Hur kan smarta IT- och tekniklösningar bidra till en bättre hälso- och sjukvård? Det ska de deltagande eleverna i årskurs 5 och 6 komma fram till.

– Arbetssättet i DigIt syftar till att stärka elevernas innovationskraft och entreprenöriella förmågor. IT-och telekomsektorn bidrar både till Sveriges tillväxt och en hållbar utveckling, så det gäller att fylla på med kompetens, säger Anna Havel, pedagog på Universeum och projektledare för DigIt.

Till finaldagen kommer totalt 380 elever från 13 klasser för att demonstrera sina lösningar för jury, partnerföretag och övriga mässbesökare. Lösningarna presenteras också på scen. Bara tre minuter har varje klass på sig! Då kommer man bland annat få höra om en app som omvandlar tandborstningen till pengar eller andra belöningar och en vibrerande namnbricka som med sensorteknik påminner sjukvårdspersonal om att tvätta händerna mellan varje patient för att minska smittspridning. En annan klass kommer berätta om hur de gamifiera frukt- och grönsakskonsumtionen för att motivera människor att äta nyttigare.

Alla klasser får även möjlighet att presentera sina lösningar på mässan Vitalis som hålls på Svenska Mässan den 21–23 maj. Vitalis räknas som Nordens största e-hälsomöte där företag, myndigheter, kommun och akademi möts för att diskutera framtidens utmaningar och möjligheter inom vård och omsorg.

 

Alla är välkomna till finalen. Ingen entrébiljett krävs för att besöka montrarna eller se klassernas presentationer. 10.00–11.00 besöker juryn montrarna, 11.15–12.35 presenterar klasserna sina lösningar på scen och 13.25 är det prisutdelning.

Universeum är öppet som vanligt kl 10–18. Ordinarie entrépris gäller.

 

IT-lösningar bidrar till hållbar utveckling

Det råder stor kompetensbrist inom IT- och telekomsektorn och andra verksamheter med högt IT-fokus – så stor att tillväxten hämmas. Ett underskott på 70 000 personer väntas år 2022.

– Efter DigIt ska eleverna känna att de har vad som krävs, inte bara för att komma in på en utbildning eller få ett jobb, utan för att lösa de stora globala utmaningarna. Kanske inte själva, men tillsammans med andra. Det de har lärt sig här om att fatta beslut, kommunicera och samarbeta kommer de ha stor nytta av i framtiden, säger Anna Havel.


DigIt 2019 genomförs i samarbete med AllAgeHub, Business Region Göteborg, Chalmers, Ericsson, Getinge, Göteborgs Stad, Kinnarps, SOS Alarm, SWElife, TechNordic, Tripnet, Vitalis och Västra Götalandsregionen.