Med sikte på byggstart

Publicerad: 2020-04-29
Bilder: Universeum

Universeum står just nu med ena benet i ett utmanande nuläge, samtidigt som vi investerar för framtiden. Genom att storsatsa på digitalisering, stärka vårt fokus på hållbar utveckling och skapa nytt innehåll inom teknik och matematik ska vi bli en än mer kraftfull arena för utbildning och folkbildning.

 

– Vårt arbete och uppdrag är viktigare än någonsin. Det som händer i världen nu visar att kunskap och innovationsförmåga är avgörande för att klara en kris. När coronapandemin är över har vi andra globala utmaningar att möta. Med de satsningar vi nu gör kommer vi ha än bättre möjligheter att skapa handlingskraft runt Agenda 2030, säger Universeums VD Carina Halvord.

 

Skeppsviken får helentreprenad

Tillbyggnaden ger cirka 4 000 nya kvadratmeter. Samtidigt byggs det om på flera våningsplan. Tillsammans innebär om- och tillbyggnaden att vi får plats för nya kunskapsupplevelser, en mer välkomnande foajé, ny restaurang och fler hissar. Och den som ska bygga tillsammans med oss är Skeppsviken Bygg i Göteborg som får totalentreprenad.

– Det är ett spännande och utmanande projekt. Både utförandet och det geografiska läget kräver en noggrann och strukturerad planering. Vi engageras av projekt som ligger i framkant, både byggnadstekniskt och ur ett hållbarhetsperspektiv. Det här bygget har så många dimensioner och vi är väldigt stolta över att vara en del av det, säger Davor Sinik, VD på Skeppsviken.

 

Hållbart byggande

För om- och tillbyggnaden följer samma tanke som fanns när Universeum började byggas 1999 och stod klart 2001. Vårt hus är en klimatsmart byggnad i stora stycken utförd i trä, byggd mot berget vid Korsvägen. Det stora taket över regnskogen tar tillvara solenergi året runt, naturkrafterna nyttjas för ventilation genom självdrag och stora delar går att demontera och återanvända.

– Trä kommer från träd. Det är därför det enda konstruktionsmaterial som kan skördas, om och om igen. Därför bygger vi Universeums nya dom i trä. Det är ett cirkulärt tänkande på riktigt, kommenterar Gert Wingårdh.

Visualiseringsdomen på toppen av byggnaden kommer bestå av av 6 meter långa och 8 meter höga trekantiga facetter. Takterrassen, där Småkryp nu finns, kommer byggas in och husera världens första publika visualiseringslabb. Nu återstår bygglov och de sista miljonerna i finansiering för att hela byggplanen ska kunna genomföras med start i september 2020.

– Det är ett stort och modigt bygge. Vi hoppas att ingenting ska hindra oss från byggstart i september och invigning i december 2021. Då ska nästa generation vetenskapscenter stå klart, säger Carina Halvord.

 

Läs mer om hur Universeum växer.