Med jorden i fokus – nu växer nya Vislab fram

Publicerad: 2021-11-30
Bilder: Universeum

Datavisualisering i absoluta världklass väntar besökarna i nya Vislab. Just nu är arbetet med att färdigställa upplevelsen i full gång.

 

Laborera med data och hitta lösningar på de utmaningar vår planet står inför. I Vislab får du möjlighet att tolka och förstå forskningsdata. De många stationerna med olika visualiseringstekniker gör labbet till Universeums mest tekniskt utmanande upplevelse. 

– Visualisering är kommunikation med hjälp av bilder, men handlar samtidigt inte bara om det du ser utan främst om den tolkning du gör i hjärnan, förklarar Jonas Boström som är pedagog på Universeum och delaktig i utvecklingen av Vislab.

En visualisering kan ske genom olika tekniker, i allt från glasögon och handburna enheter till vanligt papper. I Vislab handlar det om projicering på interaktiva skärmar. 

 

Från litet till stort

Utöver de många stationerna består Vislab också av en stor, digital jordglob som en central del av labbet. Den är den första i Sverige av sitt slag. Data från de övriga stationerna kan projiceras på globen för att ge en djupare förståelse för hur allt hänger samman, från en nervcell hos en människa till universum.

– Vår jord är inte oändligt stor, vilket globen i Vislab hjälper oss att få perspektiv på. De flesta av oss är känslomässigt styrda och att kunna få se vår jord utifrån lär oss att förstå vår plats i rymden, eller ännu mer konkreta saker som att man inte kan slänga skräp i haven för att de är begränsade, säger Jonas Boström.

 

Uställningen växer fram.

 

Delar av den tidigare takterrassen byggs nu om för att inhysa Vislab. Sedan några veckor tillbaka står lokalen färdig och nu pågår arbetet med att få alla stationer på plats –  och inte minst den stora globen.

Det kommer bli en helt ny och komplex upplevelse, men också roligt och spännande för den som vill utmana sig. 

 

Vislab öppnar för besökare 22 januari 2022.

 

Läs mer: Nya Vislab: Här får du verktygen att rädda världen