Mathrix har öppnat

Publicerad: 2023-02-08
Bilder: Universeum

Från 8 februari och varje dag framåt kan Universeums besökare möta matematik på alla tänkbara sätt. I nya Mathrix sänks tröskeln till matematikens värld genom upplevelser utifrån ämnen och frågor som engagerar och ligger nära vår vardag.

 

Över 25 olika stationer som alla utmanar det vi trodde var matematik. I Mathrix möts ljud, bild och siffror. Här kan man hitta vägen till det perfekta fotot med hjälp av gyllene snittet, låta en AI bedöma ens humör eller skapa musik i en studio.

– En utmaning är att människor inte upplever matematiken som intressant och relevant. En annan att människor tror att man antingen har eller inte har en “mattehjärna”. Det finns så många myter om matematik och hur man lär sig det! Vi vill visa att matematiken är för alla – och att den finns överallt, berättar Carina Halvord, VD på Universeum.

 

Fyra perspektiv på matematik

Utställningen är uppdelad i fyra större områden: jaget, världen, skapandet och naturen. Varje tema angriper matematiken utifrån olika perspektiv. I jaget får besökaren uppskatta sig själv och sin omgivning genom att till exempel hitta sin själsfrände. I världen och naturen kretsar upplevelserna kring att förstå och påverka den värld vi skapar tillsammans. Slutligen kan man också göra sin egen musik eller ta den perfekta bilden i montrarna som finns inom tema skapande.

Med start första sportlovsveckan kommer det pågå programaktiviteter i Mathrix. I showen mattemanegen får besökare följa med på en historisk resa bland matematiska irrvägar och genvägar. Till det kommer också elevprogram för högstadie och gymnasie.