Kraftfull teknik i kommande domen

Publicerad: 2022-09-21
Bilder: Universeum

En 360°-skärm i 8k-upplösning med depensivt ljudsystem. Så kan man sammanfatta Universeums nya upplevelse. Här är komponenterna som gör Wisdome Göteborg till en gigant inom visualiseringsteknik.

 

Våren 2023 öppnar domen för besökare. I den sfäriska byggnaden kommer upp till 150 sittande besökare kunna uppleva rymdresor, bombastiska filmeffekter och människans minsta beståndsdelar. Tekniken och de digitala produktionerna har möjliggjorts genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. 2017, i samband med att stiftelsen fyllde 100 år, fick fem svenska science center sammanlagt 150 miljoner kronor för det nationella projektet. Det har lagt grunden för en kraftfull teknik i världsklass.

Projiceringsytan, det vill säga den skärm där produktionerna visas, är hela 443 kvadratmeter stor och omsluter besökarna 360 grader runt om och 165 grader kant till kant. Ytan är perforerad med ytterst små hål för att släppa igenom både luft och ljud från högtalarna som är monterade bakom ytan.

– Totalt är det 51 428 480 små hål i ytan. Om man la alla hål i en rak linje skulle den bli 82 kilometer lång. Vänder man hela projiceringsytan upp och ner så att den blir som en skål, så rymmer den 1 151 840 500 (1,15 miljarder) M&M-godisar, berättar Magnus Lindblad, AV-konsult.

Tillsammans med den imponerande projiceringsytan kommer totalt sex stycken projektorer vars viktigaste funktion är att skapa en visuell smällkaramell.

– Projektorerna kommer från Barco och är av modellen XDL-4K30. De hanterar sex olika primära färger av laser. Tack vare en hög ljusstyrka och uppdateringsfrekvens ger de en sammanlagd upplösning på 8K. Med andra ord en väldigt krispig bild.

För att matcha bilden tillkommer ett depensivt ljudsystem. Det består av 13 stycken högtalare från amerikanska tillverkaren Meyer Sound Laboratories.

– Totalt handlar det om sex X40-högtalare, tre bashögtalare och fyra stycken X-42-högtalare för att skapa en annan spridningsvinkel, säger Magnus Lindblad och fortsätter:
– Wisdome kommer bli en helt unik upplevelse för alla sinnen.

Wisdome har publik premiär under våren 2023. Här kan du läsa mer om satsningen och de produktioner som hittills är planerade att visas.