Bilder: Universeum
Svenskamerikanska astronauten Jessica Meir besöker Sverige under juni. Hennes första stopp var Göteborg och Universeum för att delta på den 30 programpunkter stora rymddagen.
Jessica Meir var första svenska i rymden och är en av 18 utvalda astronauter till det amerikanska månprogrammet Artemis, vars mål är att sätta nästa människa och den första kvinnan på månen. Söndagen den 19 juni besökte hon Universeum för att delta i två panelsamtal. Det första om hennes väg till att bli astronaut och drömmen om att åka till månen.
– Jessica Meir berättade inspirerande om sin karriär och hur vardagslivet på den internationella rymdstationen ser ut. Dessutom fick åhörarna en chans att ställa frågor, säger Ramiro Fuentes, programkoordinator, Universeum.
Under eftermiddagens andras samtal pratade Jessica Meir tillsammans med Maria Nyström (Chalmers), Sammie Chimusoro (ESA Bic), Theresia Hestad (Saab) och Moa Skan (Stockholms universitet) om människans framtid på jorden och i rymden. Några av de frågor som kom upp var hur vi kan skapa hållbara system i rymden och hur forskningen runt det kan hjälpa oss på jorden. Utöver Jessica Meirs två framträdanden hölls fler aktiviteter och föreläsningar. Bland annat kunde besökarna testa på VR och uppleva hur det är att åka med raketen Ariane 6, en ny europeisk rymdraket som beräknas göra sin första rymdfärd 2023. I foajén spelade musiker från Göteborgs symfoniker rymdmusik under två tillfällen och i Miniverseum kunde de yngsta gästerna istället lyssna till en sagostund med boken ”Halvan – här kommer rymdskeppet!”
13 forskare på plats
Tillsammans med Chalmers och Göteborgs universitet fylldes också Universeum med forskare och vetenskapare. Under programpunkten “pop up föreläsning” genomförde de panelsamtal och miniföreläsningar om alltifrån stjärnor, livet på mars, mörk materia eller nästan vad som helst som ryms i rymden. En av deltagarna var Henrik Zetterberg vid Göteborgs universitet som forskar på vad som händer i hjärnan när vi befinner oss i tyngdlöshet och hur man kan motverka det. Han kunde berätta för nyfikna besökare hur rymdresor egentligen påverkar våra hjärnor.
Dagen avslutades med att programledarna Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaup från populärvetenskapliga podcasten Har vi åkt till mars än? pratade om vad som krävs för att vi ska kunna sätta en person på mars. De pratade utifrån den forskning och industri som finns i Sverige och inspirerade nog flera att intressera sig för, och på sikt kanske jobba med, rymden.
Rymddagen arrangerades av Universeum tillsammans med Rymdstyrelsen, Saab, GKN Aerospace, Chalmers, Göteborgs universitet och Cobham Gaisler.