Innovativ medicinburk säkrade förstaplatsen i KemiSmart

Publicerad: 2019-05-09
Bilder: Universeum

Idag var det final i skolprojektet KemiSmart. Tio tävlingsbidrag presenterades i montrar och på scen för juryn, som hade en tuff uppgift: att utse vinnaren i KemiSmart 2019. Grattis Påvelundsskolan 8H till vinsten och 10 000 kronor till klasskassan!

 

Påvelundsskolan 8H:S tävlingsbidrag var medicinburk med flera smarta funktioner gjord av polyetenfuranoat (PEF):

”Materialet är inte bara hållbart och återvinningsbart, utan även helt biobaserat. Det betyder att man inte längre behöver använda fossila bränslen för att tillverka materialet, vilket leder till mindre utsläpp och därmed en minskad växthuseffekt. Designen på burken gör den lätt att använda för alla, samtidigt som den är barnsäker. /…/ En av de bästa och mest moderna saker med burken är möjligheten att kunna fylla på tabletter istället för att köpa en ny burk hela tiden. Du kan lätt se hur många tabletter som är kvar och efter ett kort besök till apoteket är burken både påfylld och rengjord.”

Prototypen visades upp i klassens monter och presenterades även på scen. Allt tillsammans imponerade stort på juryn, som i hård konkurrens utsåg Påvelundsskolan 8H till vinnare med motiveringen:

”Eleverna har med stort engagemang och uppfinningsrikedom arbetat fram en innovativ designlösning och prototyp för medicinburkar åt Astra Zeneca. Hela kedjan från produktion och användande till återvinning och återanvändande är väl genomtänkt och utarbetad. Snyggt jobbat!”

 


KemiSmart 2019 genomförs i samarbete med AstraZeneca, BASF, Chalmers, Göteborgs universitet, RISE, Veolia och Västra Götalandsregionen. Tillsammans vill vi väcka intresset för kemi och visa på de många yrkesroller som kemibranschen erbjuder – idag och i framtiden.