I nya Mathrix finns matematiken överallt

Publicerad: 2022-12-20
Bilder: Universeum

Halva plan 4 på Universeum är just nu under förändring. Där växer en upplevelse om matematik fram. Den 8 februari öppnar Mathrix.

 

När Mathrix har premiär i februari är det med en lärmiljö med höga ambitioner. I Mathrix ska tröskeln till matematikens värld sänkas. Här ska myter slås hål på och insikten att alla kan lära sig mer om matematik förankras. Med starka samarbetspartners, en engagerad projektgrupp och ett gediget förarbete ser det ut att blir en fullträff.

Alma Ihre är projektledare för Mathrix.

 

Hur ser tidplanen för projektet ut?

– Sedan avvecklingen av The Hub påbörjades den 8 november har Mathrix börjat ta fysisk form. Merparten av byggnationen sker i verkstaden hos Hede Ateljé som ansvarar för montrar. Varje vecka kommer leveranser av nya delar och monterkonstruktioner till Universeum. Byggnationen kommer att pågå under hela december och innefattar allt från golv och tak till upplevelserna i lärmiljön. De tekniska delarna och installationen av hårdvara görs framförallt under januari månad.

 

Tapetsering pågår.

 

Vad kommer man få uppleva och göra i Mathrix?

– Lärmiljön är indelad i fyra större områden: jaget, världen, skapandet och naturen, där matematiken lyfts i olika aktiviteter. I jaget kommer du till exempel kunna utforska mängdlära genom att swipea i statistiken för att se hur många i Sverige som skulle vara en ”perfect match” för dig eller hur många som är som du. I området världen kretsar upplevelserna och lärandet kring att förstå och kunna påverka den värld vi skapar tillsammans. Här kan du få en insikt i hur en AI gör sina beräkningar och kan känna igen ditt ansikte.

 

Under 2023 kommer satsningen fortsätta intensivt med ytterligare fokus på att stärka matematiken på Digitala Universeum, i det mobila erbjudandet och i övriga delar av Universeum-huset där matematiken ska vävas in i fler lärmiljöer.

 

Derivataspelet tar form.

 

Finns det något i utställningen du ser extra mycket fram emot?

– En tydlig målbild jag har är att se grupper av besökare samlas kring våra guideledda aktiviteter där ytterligare fascinerande matematik kommer att lyftas. Annars ser jag extra mycket fram emot när våra besökare får uppleva området “skapandet”. Exempelvis i Studion, kring aktiviteterna runt pusselbordet, eller i rafflande Mastermind-omgångar där de får öva upp sitt logiska tänkande. Intressant blir också Derivataspelet, en rolig spelmonter där vi testar vårt upplevelsebaserade lärande på ett mer abstrakt matematiskt begrepp.