Hasselbladstiftelsen ger två miljoner till ny kunskapsupplevelse om rymden

Publicerad: 2017-07-10
Bilder: Universeum

2019 är månlandningens jubileumsår. För att uppmärksamma forskningen och öka människors kunskaper om rymden vill Universeum skapa en helt ny rymdupplevelse. För detta har Universeum sökt och beviljats medel från Hasselbladstiftelsen.

 

Den 20 juli 1969 satte människan för första gången sin fot på månen, ett historiskt och avgörande genombrott för rymdteknologin och forskning. Detta vill Universeum uppmärksamma med en helt ny kunskapsupplevelse om rymden under jubileumsåret 2019. Genom nya lärmiljöer och program ska science centret presentera den moderna fysikens världsbild och stora upptäckter inom kosmologi, astronomi, kvantfysik och astrobiologi, tillsammans med tekniken och forskningen bakom resultaten.
–  Vi vill väcka såväl barns som vuxnas lust till att själva vilja utforska och lära mer. Med kunskap och frågeställningar stimulerar vi våra besökares kreativa, kritiska och innovativa tänkande, berättar Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.

Världsledande forskning för människors vardag

Rymdforskningen kan te sig abstrakt, men innovationerna påverkar var och ens vardag. Digitaliseringen av samhället, från miljöövervakning och väderprognoser till kommunikation, kan härledas hit.
– Med rymdsatsningen vill vi synliggöra att världsledande forskning och utveckling finns i Göteborgsregionen och i Sverige, såväl inom industrin som på våra lärosäten, säger Håkan Sigurdsson.

Fysiken har inom många områden tagit så stora kliv att gemene man har svårt att förstå. Det krävs stor ansträngning för att hänga med när vår tids stora upptäckare berättar om Higgspartiklar som ger massa eller gravitationsvågor som färdas genom rymden som böjningar av tid och rum. Den som inte kan eller orkar tillgodogöra sig sådan kunskap kan vända sig till andra, mindre pålitliga, källor än vetenskapen för att förstå världen. Med rymdsatsningen vill vi motverka den utvecklingen.
– Genom att visa hur man närmar sig vetenskapens ofta utmanade resultat på ett korrekt sätt minskar vi utrymmet för faktaresistens och alternativa sanningar.

Två miljoner från Hasselbladstiftelsen

De nya lärmiljöerna med tillhörande program är en långsiktig satsning som ska möta det stora intresse och behov som såväl skola som allmänhet ger uttryck för. Liksom övriga satsningar på Universeum sker den i samarbete med akademi, näringsliv och samhälle. Chalmers och Göteborgs universitet är tätt kopplade till projektet. Satsningen får nu ytterligare en stark samarbetspartner i Hasselbladstiftelsen, som bidrar med finansiellt stöd och expertis.
– Vi är mycket glada och stolta över det stora engagemanget och stödet från Hasselbladstiftelsen. Tillsammans kommer vi lyfta fram vetenskapen och forskningen om rymden. Det yttersta målet med satsningen är, precis som med allting vi gör, att bidra till en hållbar samhällsutveckling säger Carina Halvord, VD för Universeum.

Det är Hasselblad Science, Hasselbladstiftelsens naturvetenskapliga gren, som går in i projektet. Hasselblad Science stöttar större projekt av långsiktig strategisk betydelse, med fokus på Västsverige. Stiftelsens ändamål är att främja såväl fotografi som naturvetenskap.
– Universeums rymdsatsning går helt i linje med Hasselbladstiftelsens ändamål och vi är glada att kunna vara med och stödja ett projekt om rymden och sprida kunskapen om detta fascinerande ämne. Hasselbladkameran var med på samtliga månlandningar 1969–72 och vi är stolta över att fortsatt kunna förvalta makarna Hasselblads arv i deras anda, säger Christina Backman, verkställande direktör vid Hasselbladstiftelsen.

Bild

Jorduppgång, Apollo 11-expeditionen, 1969
NASA, AS11-44-6553
Bilden är tagen den 20 juli 1969 av Michael Collins, pilot på Apollo 11:s kommandofarkost. Den visar jorduppgången sedd från månens omloppsbana före landning.