Här är Universeums senaste tillbyggnad

Publicerad: 2022-09-29
Bilder: Universeum

När Wisdome Göteborg invigs nästa år har Universeum vuxit med 4 000 kvadratmeter. Både yta och utbud breddas för att möta omvärldens behov och göra mer nytta för fler. Så här ligger vi till i byggprocessen just nu.

 

Över 50 personer i olika funktioner arbetar dagligen med att bygga och utveckla det framtida Universeum. I takt med att limträbalkar kommer på plats och hisschakt tornar upp sig kommer det nya Universeum allt närmre. Gunnar Blom, operativ chef på Universeum och en av projektledarna för bygget berättar mer.

Hallå Gunnar, vad är senaste status för bygget?

– I den fasen vi är i nu rullar allt på som det ska. Det byggs på flera ställen i huset men det mest synliga och påtagliga är domen där nu tätskiktet börjar bli helt färdigsatt. Under hösten påbörjas installation av all teknisk utrustning, el, ventilation och inredning.

Mellan den befintliga byggnaden och nya domen håller en sju meter hög och 45 meter lång bro på att ta form. Med totalt 300 kvadratmeter blir det en yta för nya upplevelser och bättre gästflöde – bland annat.

Hur går det med den nya utbyggnationen?

– För den som passerar Universeum på Södra vägen kan man tycka att det mestadels är byggställningar som tar plats, men vi har kommit en bra bit på vägen. Just nu håller bron på att tätas och vi inväntar stål till taket för att få det helt tätt. Parallellt med det sätts fasad som blir i cederträ precis som domen.

Byggställningar och kranar slåss om utrymmet.

Vad kommer att rymmas i bron

– Det kommer det vara ett utrymme som förbättrar våra gästflöden, både med hjälp av den stora ytan och också för att det kommer rymmas två stycken hissar här. Den kommer också ha en funktion som utställningsyta samt plats för ett konferensrum.

Slutligen, vad är nästa steg?

– Jag längtar tills vi får bort kranar och ställningar. Just nu är skärmen som ska ta plats i domen på väg från USA. Det blir en milstolpe när den är installerad.

I maj 2023 har Universeum vuxit med 4 000 kvadratmeter.

Invigningar och nyöppningar att se fram emot:

Januari: Universeum inleder det nya kalenderåret med satsningen Mathrix. Den kommer resultera i en helt ny lärmiljö med tillhörande aktiviteter på Universeum, elevprogram för skolan och upplevelser på Universeum Digital.

April: Tidigare i år invigdes den första delen av Humans, utställningen där du som besökare själv får upptäcka och uppleva den mänskliga kroppen. I april är det dags för den andra etappen att invigas och med det är hela kroppen representerad.

Maj: Wisdome Göteborg invigs tillsammans med nyöppning av Vattnets väg som får ett delvis uppdaterat innehåll.

Under första halvan av 2023 kommer även etapp två av Universeums nya restaurang öppna. Det innebär ytterligare 100 platser, bättre gästflöden och att en kassalinje blir två.

Läs mer om Universeums resa mot att bli nästa generation vetenskapscenter.