Hållbar utveckling startar med kunskap

Publicerad: 2019-09-26
Bilder: Universeum

Fredag 27 september går världen ut i en global klimatstrejk på uppmaning av Fridays For Future. På Universeum är vi övertygade om att kunskap är första steget mot en hållbar värld, så på fredag blir det föredrag om klimatkrisen och hållbar utveckling. Helt kostnadsfritt och alla är välkomna!

 

Ända sedan starten 2001 har Universeum ökat människors kunskap om världen och engagerat barn och vuxna i arbetet för en hållbar utveckling. Under dagen för den globala klimatstrejken utmanar vi alla att lära sig mer om klimatkrisen och dess konsekvenser – och att ta ställning för en hållbar framtid.

Det finns många sätt att göra det på. Sverige och världen kommer sjuda av aktivitet denna historiska dag. Ett sätt är att komma till Universeum och lyssna på en eller flera av våra föredragshållare. Föredragen hålls i foajén och ingen entrébiljett behövs. Välkommen!

 

13.00

Universeum för vår hållbara framtid

Håkan Sigurdsson och Ramiro Fuentes

 

Håkan Sigurdsson är vetenskaplig ledare på Universeum och Ramiro Fuentes hållbarhetsansvarig.

 

13.15

Klimatet – vad gör vi nu?

Martin Hedberg

Mänskligheten står inför omvälvande förändringar av klimat- och ekosystem. Samhällssystemens behov av tillväxt och att naturen ska tillgodose våra växande behov driver ytterligare förändringar. Vad kan vi förvänta oss i framtiden? Och hur kan vi bidra till att ställa om samhället för att öka dess resiliens och hållbarhet?

Martin Hedberg är meteorolog, skribent och föreläsare som under många år arbetat med klimatomställning av samhället. Just nu är han aktuell med boken Extremt väder. Han har tidigare arbetat inom Flygvapnet, på SVT och med expeditioner.

 

13.30

What are schools and universities for in the era of climate change?

Keri Facer och Martin Hultman

Ett tillfälle för människor – föräldrar, barn, studenter, lärare, aktivister, forskare – att träffas för att utforska vad skolan är till för idag och vilken roll den ska spela när klimatförändringar ska adresseras.

Klimatforskaren Keri Facer från University of Bristol är gästprofessor på Zennströms klimatprofessur med inriktning klimatledarskap vid Uppsala universitet. Martin Hultman är docent i teknik-, vetenskaps- och miljöstudier vid Chalmers.