Gratis skolprogram för årskurs 4 och 5 i Göteborg

Publicerad: 2018-08-22
Bilder: Universeum

Från och med höstterminens start omfattas årskurs 4 och 5 samt hela grundsärskolan i Göteborg av det utökade skolavtalet med Universeum som innebär att hela skolbesöket är kostnadsfritt!

Universeums lärmiljöer och upplevelser ska fungera som ett andra klassrum och vara ett värdefullt komplement till undervisningen i skolan. När läsåret 2018/2019 nu drar igång ingår pedagogledda skolbesök för alla elever i årskurs 4 och 5 samt grundsärskolan i Göteborg. Det innebär fri tillgång till allt från kemilaborationer och rymdresor till guidade turer som låter eleverna upptäcka Sveriges natur, världshavens djurliv och regnskogens mångfald.

Universeum och Göteborgs Stad har ända sedan 2013 samarbetat genom skolavtal, vilket gett elever och lärare fri entré till science centret. 2016 inkluderas grundsärskolan i avtalet och 2017 utökades det till att också omfatta hela årskurs 5. Och nu, till höstterminen 2018, innefattar skolavtalet även kostnadsfria skolbesök ledda av Universeums pedagoger, vilka kan anpassa innehållet efter klassernas behov, önskemål och förutsättningar.

 

Välkommet avtal 

Det utökade skolavtalet välkomnas av både skolorna själva och Universeum. Anders Wallin, rektor på montessoriskolan Elyseum i Göteborg ser positivt på initiativet:

– Avtalet mellan Göteborgs Stad och Grundskolorna innebär fantastiska möjligheter att utnyttja Universeum som ett lyxigare klassrum med pedagogiska möjligheter man bara kan drömma om i vardagen. Vare sig det är bokade besök i kemisalen, lån av pedagogiska ryggsäckar med material eller tillsammans med någon av Universeums proffsiga pedagoger innebär samarbetet att möjligheten för skolorna att väcka elevernas intresse för naturvetenskap och teknik ökar enormt. Inget ont om klassens akvarium, men det är svårt att slå en hel regnskog inom ett par spårvagnshållplatser, säger Anders Wallin, 

– För oss på Universeum är det fantastiskt roligt att kunna presentera detta utökade skolavtal. Vi tror på kraften i att genom upplevelser skaffa sig kunskap om världen. När eleverna själva får agera problemlösare så skapas det också en bättre förståelse för samhällets och världens utmaningar, säger Kerstin Wernberg Appelström, programchef på Universeum.

 

Skol- och lärarprogram

Universeums skolprogram innehåller föreställningar, guidningar och laborationer ledda av Universeums pedagoger. Skolprogrammet erbjuder också uppdrag som leds av läraren själv.

Universeum kompetensutvecklar också lärare inom naturvetenskap, teknik, hållbar utveckling, programmering och kemi genom ett brett utbud av fortbildningar.

Hela Universeums utbud för skolan finns på sidorna Skolprogram och Lärarprogram.