Goeldisapa försvunnen från Universeum

Publicerad: 2018-08-29
Bilder: Universeum

Under onsdagen försvann en Goeldisapa från Universeum. Sannolikt rör det sig om en stöld och en polisanmälan är upprättad. Goeldisapan är en hotad art och skyddad enligt CITES.

Det var efter lunchtid på onsdagen som djurvårdare på Universeum upptäckte att en Goeldisapa (Callimico goeldii) saknades i regnskogshägnet där den normalt uppehåller sig. Med största sannolikhet rör det sig om en stöld. En polisanmälan är upprättad och berörda myndigheter informeras.

– Det är oerhört sorgligt det som har hänt. Vi gör allt vi kan för att hitta apan och har nära kontakt med polisen och berörda myndigheter för att förhoppningsvis snabbt kunna hitta och få tillbaka djuret vid god hälsa, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.

Djuret i fråga är stöldmärkt med chip och skyddat enligt CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Universeum är mycket tacksamma för all hjälp i sökandet efter Goeldisapan. Den som har sett eller hört något misstänkt, på Universeum eller annan plats, ombeds att ringa Polisen på 114 14.

 

Fakta Goeldisapa

Goeldisapan är en mycket hotad art i det vilda och ingår i ett av Universeum viktigaste bevarandeprojekt. Arten är liten till växten, bara runt 15-20 cm i stående, hukande ställning. Färgteckningen är helsvart.