GKN Aerospace ny partner till Universeum

Publicerad: 2019-09-13
Bilder: Universeum

Universeum och GKN Aerospace har inlett ett treårigt samarbete inom ramen för vår kunskapssatsning på rymden. Det gillar vi på Universeum – faktum är att vi är over the moon.

 

GKN Aerospace har i över 40 år utvecklat och tillverkat produkter till raketmotorer på Europas bärraket Ariane. Nu ansluter rymdteknikföretaget till Universeums kunskapssatsning på rymden. Under det tre år långa samarbetet ska vi tillsammans öka barns och vuxnas kunskaper om rymden samt om hur rymdföretag och rymdteknik bidrar till hållbara lösningar på globala utmaningar. Samarbetet ska också öka kännedomen om rymdindustrin i Västsverige och vilka möjligheter till studier och arbete branschen erbjuder.

– GKN Aerospace är ett av de största företagen inom rymdindustrin i Sverige och vi ser fram emot ett utvecklande och intressant samarbete med Universeum. Vi hoppas kunna bidra till att allt fler unga intresserar sig för teknisk utbildning och för vår spännande industri, säger Martin Velander, General Manager Space vid GKN Aerospace.

Samarbetet inleds i och med att nya utställningen Rymdresan öppnar på Universeum. Där visas, bland mycket annat, ett munstycke från en Ariane-raket, en produkt som GKN Aerospace tillverkar i Trollhättan.

– Universeum är beroende av samarbete med näringslivet, både för tillskott av kompetens och för finansiellt stöd, för att genomföra projekt som Rymdresan. Samtidigt behövs företagen Universeum – det behöver fyllas på med studenter och medarbetare för att säkra tillväxt och innovationskraft, och där är vi en viktig resurs. Vi är väldigt glada att ha GKN Aerospace med oss, säger Carina Halvord, VD på Universeum.

Den 14 september drar också Rymdveckan igång. GKN Aerospace deltar med flera programpunkter, alla på Universeum. Föreläsningen ”Nybörjarens guide till rymdraketer” lär dig mer om rymdraketer och varför vi har dem. Under sagostunden ”Halvan i Rymden” får vi följa med Halvan Halvan – som har gått i rymdskola i flera år! – med upp i rymden. Dessutom visas Virtual Reality-filmen ”En resa från rymden till Trollhättan”.

 

Bild: Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum, Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, Martin Velander, General Manager Space på GKN Aerospace och Carina Halvord, VD på Universeum, vid förhandsvisningen av Rymdresan.