Framtidens innovativa plastpant visas upp

Publicerad: 2018-03-09
Bilder: Universeum

Årets omgång av Designutmaningen för årskurs 4 handlade om att konstruera framtidens plastpant. Bidragen var praktiska, innovativa och roliga.

 

Hur ska vi komma åt det ökande problemet med plast i naturen? Regeringen har tillsatt en utredning som ska peka på några åtgärder för att minska plastens miljöpåverkan. Just plastpant kan vara en åtgärd.

Årets designutmaning för snillrika fjärdeklassare handlade om att bygga prototyper som visar hur en sådan plastpant kan se ut. De tävlande klasserna kom från Göteborg, Borås, Lysekil, Kungsbacka. Sammanlagt har över trehundra 10–11-åringar från Västsverige designat, konstruerat, gjort ritningar och arbetat enligt ingenjörskonstens alla regler, många både i skolan och på sin fritid!

Över 50 olika prototyper granskades hårt av en jury från Platzer, Veolia, Borealis, Swerea, Universeum och Tekniska samfundet.

 

Finalister

  • IES Krokslätt klass 4B 
    Globen – En välgjord modell om  plastproblemet i världen. Här får du inte bara se hur  plaståtervinning sker världen över, du blir även medveten om var i våra hav plasten ansamlas.
  • Fiskebäcksskolan Abborren & Siken
    Djurräddarna – Lekfullt som lockar till återvinning. Bara anblicken av en värld full av mångfald får dig motiverad till plaståtervinning.
  • IES Krokslätt klass 4C
    Recycle more – I den här lådan tänker man utanför boxen. Genom ett lekfullt spel motiveras vi att samla in plast i mängder.

 

De fantasifulla och smarta prototyperna kan ses i Universeums foajé fram till söndag 11 mars.

 

Designtvävlingen är ett samarbete mellan Tekniska samfundet, Veolia och Universeum.