Framtidens hållbara lösningar på finaldagen av Älska skog

Publicerad: 2018-05-08
Bilder: Universeum

Idag avgjordes finalen i skolprojektet Älska skog. Över 400 elever i årskurs 4–6 fick uppdraget att skapa nya och hållbara produkter av råvaror från den svenska skogen. Vinnare blev Kalvhagskolan 4 med sin väskkollektion “Älska Skog”.


Hur kan den svenska skogen hjälpa oss att skapa ett mer hållbart samhälle? I skolprojektet Älska skog får elever upptäcka skogens resurser och skapa egna produkter för en mer hållbar värld.

– Vi vill ju att eleverna som deltar ska bli engagerade och jobba för en hållbar framtid samtidigt som de får mer kunskap och fascination för den svenska skogen, säger Christa Törn-Lindhe, projektledare på Universeum.


Skogen har alltid varit viktig en viktig resurs för oss människor. Trä blir till exempel byggmaterial, pappersmassa och textilier. Men skogen har också svaren på många av dagens och framtidens utmaningar. Av skogens resurser kan vi göra allt från batterier och fönster till stenhårda material – fem gånger hårdare än stål! Många av dessa innovationer har eleverna tagit tillvara på och utvecklat.

– Det finns otroligt mycket uppfinningsrikedom hos eleverna och jag är säker på att några av produkterna som vi sett idag kommer finnas ute på marknaden inom en snar framtid, säger Christa Törn-Lindhe.

 

Grattis Kalvhagskolan 4!

Årets vinnare i Älska skog blev Kalvhagskolan 4. Juryns motivering löd:

Framtiden kräver en cirkulär och biobaserad ekonomi och där passar väskkollektionen ”Älska skog” in perfekt. Med stor humor presenterar ni ett tydligt och viktigt budskap – återvinning och en övergång från fossila till förnybara biobaserade material är nödvändiga delar i en hållbar utveckling. Framtiden är ljus om ni får styra den!

 

Deltagande skolor

Aspenässkolan
Backatorpsskolan
Bergsjöskolan
Bräckeskolan
Furuhällsskolan
Kalvhagsskolan
Katrinebergsskolan
Kungsladugårdsskolan
Utmarksskolan
Östergårdsskolan

 

Skolprojektpartners

Ett stort tack till våra samarbetspartners i Älska skog:

Chalmers
FSC
Skogssällskapet
Sveaskog
Svenska kyrkan Göteborgs stift
Södra skogsägarna