Forskningsfokus i helgen på Universeum

Publicerad: 2018-09-27
Bilder: Universeum

Fredag och lördag går i forskningens tecken på Universeum. Det blir doktorandföreläsningar, diskussioner om livet på mars och hur artificiell intelligens kan bidra till biologisk mångfald. Varmt välkommen 28 och 29 september!

 

Forskarfredag (och lördag)

Hur kan artificiell intelligens användas för att öka kunskapen om biodiversitet? Vi lär oss mer om hur appar med bildigenkänning fungerar, vilken roll kan artificiell intelligens har för artidentifiering i framtiden och hur många arter av nyckelpigor finns det i Sverige idag. Det långsiktiga målet med forskningen är att du ska kunna ta ett foto med mobilen och ladda upp bilden i en app och får reda på vilken art det är. Smidigt om du är ute i stad, skog eller mark och får syn på en insekt eller blomma som du inte känner till.

Parallellt med presentationerna är det möjligt att delta i workshop där du kan testa appar för artidentifiering, titta på nyckelpigor och mycket mer. Föreläsare på fredagen är: Martin Bergman, biolog, Vetenskap och allmänhet; Miroslav Valan, AI-forskare, Naturhistoriska riksmuseet; Alexandre Antonelli, professor och föreståndare för Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier; Jan Sveide, utvecklare av appen knowme.earth. På lördagen är det Miroslav Valan och Martin Bergström som föreläser.

Aktiviteten på fredag 28 september kl 15–18 hålls i Fältstationen (mellan Regnskogen och Akvariehallen

Aktiviteten på lördag 29 september kl 13–14 hålls i foajén.

 

Så funkar benledd hörsel

Cristina Rigato är doktorand i medicinsk teknik på Chalmers. Hon forskar på att utveckla hörapparater som fungerar genom benledning. För vi kan inte bara höra med öronen utan också med benet i skallen!

För att få sin doktorsgrad krävs det  att doktorander håller en populärvetenskaplig föreläsning. Cristina Rigatos har valt Universeum för sin obligatoriska populärvetenskapliga föreläsning vilket ger en bra möjlighet att få inblick i forskarvärlden.

Föreläsningen hålls i Akvariehallen lördag 29 september kl 15–15.30.

 

Astrofika

Går det att leva på Mars? Varför ser Mars och jorden så olika ut? Välkommen till ett samtal med frågestund om solsystemets mest populära och spännande planeter. Medverkande är Andreas Johnsson, marsforskare och forskarassistent vid Göteborgs universitet, Patrick Eriksson, expert på jordens atmosfär och professor vid Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers och samtalsledare är Katja Lindblom, föreståndare för Slottsskogsobservatoriet i Göteborg och reporter för tidningen Populär Astronomi.

Astrofika hålls i Café Tukan i foajén kl 11—11.45.

 

Kolla i dagsprogrammet för att se alla aktuella tider.