Forskare bidrar när nya Humans växer fram

Publicerad: 2022-03-30
Bilder: Universeum

I april öppnar första delen av Universeums nya utställning med inriktning mot hälsa och kroppen. Med som experter i utvecklingsarbetet är Krefting Research Center med avdelningschef Madeleine Rådinger i spetsen.
– Som forskare är det viktigt att kommunicera sitt resultat till allmänheten och det gör vi verkligen här.  

 

Nästan var tredje svensk har en allergi. Var tionde är drabbad av astma. I utställningen Humans djupdyker Universeum i de båda folksjukdomarna med målet att öka barns och vuxnas kunskap. Bland annat kommer besökarna kunna se och höra hur ett astmaanfall upplevs utifrån ett patientperspektiv. Bakom delar av utställningens innehåll finns forskare vid Krefting Research Center.

– Vi har bidragit med vår erfarenhet och kunskap inom området men också med konkreta idéer till utställningen. Vi har också tagit fram texter om hur kroppen och immunsystemet med dess celler fungerar eller icke-fungerar vid allergi och astma. Vad går fel i kroppen och varför, berättar Madeleine Rådinger, avdelningschef på Krefting Research Center och professor i mikrobiologi.

 

Madeleine Rådinger, professor i mikrobiologi

En av Europas största populationsstudier; West Sweden Asthma Study (WSAS), om astma och allergi, bedrivs vid Krefting Research Center. Sedan 2008 har man genom enkäter och kliniska undersökningar studerat förekomsten av astma och allergier, samt nyinsjuknande och tillfrisknande.

Studiens resultat är en del av det som nu blivit underlag till innehåll i Universeums nya utställning. Forskningen leds av Madeleine Rådinger som också haft en stor del i det som kommer att bli Humans.

– Min roll har varit att bidra med sakkunskap inom allergi- och astmaområdet. Jag har dessutom bidragit genom förslag till kontakt med nyckelpersoner, forskare och läkare med stor kunskap inom till exempel barnallergologi och medicinhistoria inom området astma och allergi.


Vad är viktigt för gemene man att känna till om astma- och allergi?

– Just nu under blommande pollensäsong är en sak att kunna känna skillnad på allergi och förkylning, eftersom att många tror att de går runt och är förkylda onödigt länge.

Hur gör man det?

– En förkylning startar ofta med halsont och övergår i slutet till ett segare slem och snor medan en allergi har kliande ögon och ett bestående tunnare snor.

Varför vill ni vara med och kommunicera er forskning på en plats som Universeum?

– Som forskare har vi en tredje uppgift att kommunicera vår forskning och forskningsresultat till allmänheten. Detta är vi forskare inte alltid så bra på, tyvärr. Att få vara del av en utställning på Sveriges nationella vetenskapscenter är jättehäftigt! Vi hoppas kunna locka ungdomar till ett större intresse och nyfikenhet för naturvetenskap och forskning. Dessutom hoppas vi att vi lyckas utbilda både vuxna och yngre besökare med mer kunskap om astma och allergi, avslutar Madeleine Rådinger.