Finaldags i KemiSmart

Publicerad: 2019-05-08
Bilder: Universeum

Imorgon torsdag 9 maj är det final i skolprojektet KemiSmart. Då kommer 285 elever från tio klasser till Universeum för att presentera sina tävlingsbidrag. Alla är välkomna att spana på klassernas hållbara lösningar – produkter och tjänster som kan förändra världen!

 

KemiSmart är ett helt nytt skolprojekt på Universeum för årskurs 7 och 8, som i år har fokus på plaster i samhället. Uppgiften för de deltagande klasserna är att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av kunskap om kemi och kemikalier. Uppdragen tas fram av de företag som går in som partners i skolprojektet, bland andra AstraZeneca och BASF.

Tävlingen startade i september och har final torsdag 9 maj. Då ska klasserna presentera sina hållbara lösningar, både i en monter och på scen. En jury bedömer både bidragen och presentationerna, för att i slutet av dagen utse vinnare. I juryn sitter bland andra Annika Boss, forskare inom polymera material på RISE, Per Lincoln, professor vid Kemi och kemiteknik på Chalmers och Anders Lennartsson, forskningsingenjör vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi på Göteborgs universitet.

Bland klassernas lösningar finns ett utökat pantsystem som även omfattar plastförpackningar från till exempel diskmedel och mejeriprodukter, en klimatsmart binda tillverkad av den nedbrytbara plasten PLA och en ny burk för läkemedel gjord av PEF-plast och cellulosa.

 

Alla är välkomna till finalen. Ingen entrébiljett krävs för att besöka montrarna eller se klassernas presentationer. 9.30–10.30 besöker juryn montrarna, 10.45–11.45 presenterar klasserna sina lösningar på scen och 12.30 är det prisutdelning.

Universeum är öppet som vanligt kl 10–18. Ordinarie entrépris gäller.

 

KemiSmart ska förse kemibranschen med arbetskraft

Det går bra för Sveriges kemiföretag, men branschen har rekryteringsproblem. När branschorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM) frågade sina medlemsföretag om deras möjligheter att hitta rätt personal uppgav 64 procent att de har vissa eller stora svårigheter att rekrytera kemister och ingenjörer. Och rekryteringsbehovet väntas bara öka de närmaste åren, mycket på grund av pensionsavgångar.

KemiSmart ska skapa intresse för studier och arbete inom kemibranschen genom att visa hur kunskap inom kemi kan bidra till Sveriges tillväxt och en hållbar utveckling.

– Kemiindustrin är verkligen en framtidsbransch. Därför är det synd att så många fått lära sig att kemikalier är skadligt, både för människor och miljö. Det är långt ifrån hela sanningen. Kemi och kemikalier har stor betydelse i arbetet för en hållbar utveckling, säger Anna Havel, pedagog på Universeum och projektledare för KemiSmart.


KemiSmart 2019 genomförs i samarbete med AstraZeneca, BASF, Chalmers, Göteborgs universitet, RISE, Veolia och Västra Götalandsregionen. Klasser från Frillesåsskolan, Göteborgs högre samskola, Påvelundsskolan och Torpskolan deltar.