Finaldags för skolprojektet Framtida transporter

Publicerad: 2019-11-28
Bilder: Universeum

Onsdag den 4 december fylls Universeum av innovativa transportlösningar. 15 olika förslag kommer att presenteras och bedömas. Vilket bidrag som vinner återstår att se.

 

Att transporter står för en del av jordens miljöproblem är sedan länge känt. Hela 13 procent av växthusgasutsläppen kommer från transportsektorn globalt sett. Nu samlas elever i årskurs 7 och 8 för att försöka råda bot på problemet.

– Det är jätteviktigt att vi engagerar och intresserar elever för innovationer och hållbar utveckling. De är framtidens arbetskraft och skarpa hjärnor. Men genom att skapa egna transportlösningar och träffa forskare, politiker och företagsledare, så kan de redan i årskurs 7 eller 8 påverka samhällsutvecklingen. Det är häftigt, säger Andreas Tärnvind, projektledare för Framtida transporter och pedagog på Universeum.

 

 

Eleverna har jobbat på sina projekt under tolv veckor och på Framtidsdagen den 4 december ska de presentera projekten för en jury bestående av experter från akademin, politiken och näringslivet. Vinnarna tar hem hela 10 000 kronor till sin klass.

 

Det här är Framtida transporter

Framtida transporter har funnits sedan 2012. Skolprojektet, som riktar sig till årskurs 7 och 8, skapar forum för dialog och möten mellan unga och vuxna från akademin, näringslivet och politiken. Syftet är att väcka intresse för transporter, transportsystem, teknikutveckling och hållbarhetsfrågor.

 


Projektpartners

2019 genomförs Framtida transporter i samarbete med Chalmers, Fossilfritt flyg 2045, Greencarrier, Göteborg Energi, Göteborgs Hamn, Göteborgs Stad Trafikkontoret, Parkering Göteborg, Göteborgs Universitet, Hogia, Polestar, RISE, SAS, Svensk Sjöfart, Swedavia Airports, Volvo, Västra Götalandsregionen och Västtrafik.