Dinosaurierna är tillbaka!

Publicerad: 2019-04-12
Bilder: Universeum

Idag öppnar nya utställningen Dinosaurs! Här får du uppleva några av de mest ikoniska urtidsdjuren på riktigt nära håll – som en sju meter hög Brachiosaurus och en skräckinjagande Tyrannosaurus rex som mäter nio meter från huvud till svans.

 

I Universeums tredje dinosaurieutställning får man stå öga mot öga med några av de mest ikoniska urtidsdjuren – alla i naturlig storlek. Bland uråldriga träd som kottepalmer och ginkgo finns en flygödla och sju olika dinosaurier. Bland dem Zuul crurivastator, en pansarförsedd, benkrossande tungviktare. Denna nyligen upptäckta ankylosaurieart har troligen inte hunnit visas någon annanstans tidigare.

 

Psst! Vecka 15 och 16 premiärfirar vi med maxade dinosauriehelger! Läs mer på sidan Dinosaurs.

 

Världens mest verklighetstrogna dinosaurieutställning?

Detaljrikedomen i djurens utseende och rörelser gör utställningen till den mest verklighetstrogna någonsin. Men hur vet man hur djur som inte längre lever på jorden såg ut och rörde sig så här?

– Många nya fynd av dinosauriefossil har gjorts och modern teknik har använts för att analysera både nya och gamla fynd. Det har gett paleontologer massor av ny kunskap. Idag kan man till exempel röntga fossil och göra 3D-modeller av skelett som sedan jämförs med nutida djur. 3D-modellerna tillsammans med simuleringar av muskler och vävnader används sedan för att bygga upp dinosaurier i datorn. Där kan man studera dem och få svar på hur de kan ha sett ut och rört sig. Med modern mikroskopteknik kan man också se detaljer i fysiologin, som vilken färg vissa dinosaurier hade på fjädrarna. Modern paleontologi är mycket tvärvetenskaplig, förklarar Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.

Utställningen bygger helt på forskningens senaste rön till vetenskapen om dinosaurier. Till exempel är tänder och klor kopior av fossil och skinnen avbildningar av fossila fynd och nutida fåglars ben. De många motorerna inuti djurens stålskelett gör att alla kan röra på sig, andas och blinka med ögon som ser ut att följa besökarna genom utställningen.

Vill du veta (nästan) allt om hur urtidsdjuren fått liv? Följ med in i dinosauriefabriken på en guidad tur!

 

Dino, dino, dino på programmet

I programmet dundrar helt nya aktiviteter in. Lös mysteriet med det försvunna dinoägget, gå på VR-promenad med T-rex, quiza om dinos och se en sprakande show som lär stora som små massa värt att veta om dinosaurier och deras tid på jorden.

 

Årets häftigaste upplevelse har premiär fredagen den 12 april. Utställningen håller sedan öppet till och med den 30 september. Du hittar den utomhus på takterrassen på plan 4.