Digital final med DigIt

Publicerad: 2020-04-22
Bilder: Universeum

Hur kan smarta IT- och tekniklösningar bidra till en bättre hälso- och sjukvård? Det får elever i årskurs 5 och 6 bena ut i skolprojektet DigIt.

 

Förra veckan lämnades alla tävlingsbidrag in och nu ska en jury bedöma dem och utse en vinnande klass. Andra år har tävlingen avslutats med en stor mässa på Universeum, men i år är det en digital final som gäller. Covid-19 är dock inget som hindrat de deltagande klasserna från att ta fram innovativa lösningar på hälso- och sjukvårdens utmaningar. Den digitala avslutningen på skolprojektet har dessutom gjort att elverna fått fundera extra på kreativa sätt att presentera sina bidrag.

DigIt startade på initiativ av Västra Götalandsregionen för att inspirera unga att jobba med digitaliseringen av hälso- och sjukvården. Varje klass har fått varsitt uppdrag från skolprojektets medverkande partnerföretag som de ska lösa med hjälp av digitalisering. Bland bidragen finns exempelvis en app som ger dig credits när du har borstat tänderna, en annan som utmanar till rörelse med smart GPS-funktion som hjälper dig om du går vilse och hjälpsam robot-incheckning på sjukhus.

En inte helt enkel utmaning för juryn alltså, som består av representanter från flera av partnerföretagen. Även de har fått tänka om när det gäller prisutdelning, för i år blir det ingen scen med stor publik på plats. På finaldagen kommer istället en film skickas ut till alla medverkande klasser, som presenterar juryns motiveringar och slutgiltigt korar en vinnare.

 


Projektpartners

Våra partners i DigIt 2020 är Chalmers, Ericsson, Sahlgrenska Science Park, Swelife, Tripnet och VGR.