DigIt visar framtiden för hälso- och sjukvården med IT

Publicerad: 2018-04-20
Bilder: Universeum

Idag avgjordes skolprojektet DigIt som är en tävling där elever i årskurs 5 och 6 får i uppgift att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av teknik och IT. I år har fokus legat på teknik och IT-utvecklingen inom hälso- och sjukvård. Vinnare blev Torpaskolan 5A – stort grattis!


Cirka 95 procent av alla som bor i Sverige har tillgång till internet. Jämför det med 15 procent för 20 år sedan. På ganska kort tid har internet alltså blivit en central del av våra liv. Den snabba digitaliseringen har gjort att IT- och telekombranscherna växt kraftigt. Men det råder kompetensbrist inom IT- och telekomsektorn. Fortsätter trenden kommer cirka 70 000 personer med rätt kompetens saknas på arbetsmarknaden redan år 2020.

 

DigIt inspirerar till en karriär inom IT

DigIt är ett skolprojekt där syftet är att hitta, lyfta och ge drivkraft åt digitala talanger, skapa intresse för studier och arbete inom IT- och telekomsektorn och dessutom visa hur IT-och telekomsektorn bidrar till Sveriges tillväxt och en hållbar utveckling.

Skolprojektet genomförs som en tävling där uppgiften är att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av teknik och IT. Uppdragen tas fram av de företag som går in som partners i skolprojektet. Cirka 250 elever i tio klasser har klurat och funderat på spännande lösningar.

– Det är fantastiskt inspirerande att se uppfinningsrikedomen som eleverna visar upp! Vi har nog redan sett några av framtidens digitala lösningar inom hälso- och sjukvården här idag , säger Andreas Tärnvind, projektledare och pedagog på Universeum.

 

Grattis Torpaskolan 5A

Under dagens final ställde lagen ut sina lösningar och demonstrerade dem för jury, partnerföretag och övriga mässbesökare. Lösningarna presenterades också på scen där lagen hade tre minuter vardera för att imponera på jury och publik.


Vinnare i årets tävling blev Torpaskolan 5A.


Juryns motivering:

Genom ert arbetssätt att fråga de äldre vad de skulle vilja ha är detta ett gott exempel på användardriven utveckling som leder till flera funktioner i en lösning som kan bidra till en bättre vardag, ökad trygghet och möjlighet till att få klara sig själv.

Stort grattis!

Torsdag 26 april presenterar Torpaskolan 5A sin lösning på Vitalis – nordens ledande e-hälsomässa. På Vitalis möts aktörer från kommuner, landsting, myndigheter, företag och akademi för att diskutera framtidens utmaningar och lösningar inom vård och omsorg.

 

 

Skolprojektpartners

CGI, CompuGroup medical, Cybercom group, Ericsson, Göteborgs stad, Tripnet, Vitalis, Västra Götalandsregionen.