Det här kommer du uppleva i vår nya visualiseringsdom

Publicerad: 2021-09-13
Bilder: Universeum

Kupol, domteater eller 360-bio. Redan innan vår nya visualieringsdom är klar har den lyckats bli ett kärt barn med många namn. Men vad är det egentligen för något som ska ta plats på Universeums tak från våren 2023?

 

Just nu pågår arbetet med en helt ny upplevelse på Universeum. Längst upp i huset ska nämligen en av våra senaste satsningar få ta plats: Nordens största visualiseringsdom. 

Domen kommer att bygga på så kallad visualiseringsteknik. Kort och gott handlar det om ett sätt att kommunicera och förstå data med hjälp av kroppens sinnen. 

– Med datavisualiseringar är det möjligt att skapa en visuell upplevelse av hur olika saker hänger ihop eller förändras över tid. Man är inte begränsad till sådant som vi normalt kan se och uppleva utan man kan få en förståelse för hur matematiska beräkningar går till eller hur vårt jordklot har utvecklats under miljontals år, berättar Lena Pareto, professor vid Göteborgs universitet som bedriver tillämpad forskning på Universeum. 

 

Visualiseringsdomen byggs just nu på Universeums tak.

I vår visualiseringsdom kommer du som besökare kunna ta del av, och få förklarat, den senaste forskningen. Det kan handla om till exempel mikro- och cellbiologi, nanoteknologi, kvantfysik och autonoma system – forskning som fått avgörande betydelse för hur vi ser på världen. Innehållet projiceras ovanför och runt omkring dig och ger med det en omslutande upplevelse. En 360-bio deluxe är därför inte en helt felaktig beskrivning av den nya domen. 

Med visualiseringsdomen hoppas vi att med hjälp av verklig data kunna berätta om världen och bygga kunskap för att bättre ta hand om den.

– Det kommer att bli häftigt. Men tekniken har inget egenvärde. Det intressanta är hur den kan hjälpa oss människor och bidra till lärande, säger Lena Pareto.