Babykameleonter flyttar in

Publicerad: 2016-10-27
Bilder: Universeum

Universeum har fått stor tillökning i liten förpackning. Under sju månader har djurvårdarna väntat på att äggen ska kläckas. Och nu släpps ungarna ut i sitt nya hem.

 

Under hösten har flera panterkameleontungar kläckts på Universeum och nu ska de släppas ut i sitt nya terrarium på plan 4. Det är första gången Universeum har panterkameleontungar.

– Det är väldigt kul att äntligen få släppa ut och visa upp dem efter sju månaders väntan. De första äggen kläcktes för några veckor sedan men i och med att de är väldigt känsliga under första tiden kan vi visa upp dem först nu, säger Jan Westin, zoolog och vetenskaplig ledare på Universeum.

 

Panterkameleonter kommer ursprungligen från Madagaskar och en av de allra mest färgsprakande kameleontarterna. Hanarna kan bli upp mot en halv meter långa. Men när de kläcks är de inte större än en lillfingernagel.

Med en riktigt klibbig tunga fångar den sina byten som till största delen består av insekter och andra ryggradslösa djur. Forskare har nyligen upptäckt att även djur utan specialiserade gifttänder kan producera gift. Panterkameleonten är en av dem. I utställningen Dödliga skönheter finns pappan till ungarna, en praktfull hane, att beskåda. Förhoppningen är att de nya ungarna ska bli lika stora och vackra.