Astronaut Jessica Meir kommer till Universeum

Publicerad: 2022-05-25
Bilder: Universeum

Universeum arrangerar rymddag med storslaget besök. 

 

Den 25 september 2019 sändes en bärraket upp från Kazakstan med målet inställt på Internationella rymdstationen (ISS). Med i besättningen fanns svenskamerikanska Jessica Meir. Nu kommer hon till Universeum för att bland annat berätta om hur man blir en astronaut men också hur framtida rymdbaser kan hjälpa oss att leva mer hållbart på jorden.

–  Universeum har haft ett samarbete med Rymdstyrelsen sedan 2018, och det är tack vare det som vi får möjlighet att välkomna Jessica Meir till oss, berättar Ramiro Fuentes, programkoordinator på Universeum.

Besöket är en del utav en “rymddag” med flera programpunkter. Bland annat kommer forskare från Chalmers och Göteborgs universitet göra pop up-guidningar och föreläsningar om livet på mars, stora och gamla stjärnor och superteleskop. Rymddagen inträffar den 19 juni.

Vad kan besökarna förvänta sig?

–  Att få höra om Jessica Meirs erfarenheter och hennes tankar kring hur vi kan rädda jorden. Hon kommer att göra två föreläsningar i The Hub på plan 3, och vi kommer samtidigt att livesända dem i foajén så att alla som vill kan se och höra. Det kommer också vara fullt av annan inspiration, till exempel i pop up-guidningarna som är ett format som vi kommer testa för första gången, säger Ramiro Fuentes.

Rymddagen arrangeras i samarbete med Rymdstyrelsen, Chalmers, Göteborgs universitet, GKN Aerospace, Cobham Gaisler och Saab.

Här kan du läsa mer om rymddagen.

 

Om Jessica Meir.
Jessica Meir är marinbiolog, forskare och astronaut. Den 25 september 2019 påbörjade hon sin första resa ut i rymden med slutdestination Internationella rymdstationen (ISS). Där genomförde hon flera rymdpromenader, bland annat den första med bara kvinnliga deltagare. Totalt har hon spenderat 205 dagar i rymden. Jessica Meir har svenskt medborgarskap tack vare sin svenskfödda mamma. Hon är trespråkig och kan konversera på svenska. Jessica Meir är en av de 18 astronauter som ingår i NASAs The Artemist Team, vilket innebär att hon kan bli den första kvinnan på månen.