Matematik

Upptäck matematikens fantastiska värld. Med logiskt tänkande och problemlösning tacklar vi allt från former och mönster till artificiell intelligens och programmering.

 

I våra lärmiljöer utforskar eleverna matematikens språk och använder sig av matematiska kunskaper och förmågor. I guidningar och självledda uppdrag benämns olika matematiska begrepp och resonemang och kopplas till både teori och praktik.

 • Djurens matteäventyr

  Förskola och årskurs F
  1 timme (självlett)

  Följ med på ett spännande matteäventyr i djurens värld! Under lustfyllda former får ni upptäcka matematiska begrepp och samtidigt använda kroppen för att träna motorik och balans. Hjälp djuren att mäta, räkna, uppskatta vikt, ordna och upptäcka färger!

  Uppdraget förutsätter inte läskunnighet.

   

  Djurens matteäventyr leder du som lärare med hjälp av ett självinstruerande material.

  Lärarhandledning Djurens matteäventyr (pdf)

  Boka
 • Knäck mattekoden

  Årskurs 4–6
  1 timme

  Matematik finns överallt! Knäck mattekoden utövar vi i en miljö som lockar till nyfikenhet och lust att lära, och som visar att man kan genomföra matematik överallt. Genom att arbeta med bland annat area, uppskattning, statistik, mönster, talsystem och vardagliga matematikproblem upptäcker vi matematikens möjligheter. Eleverna får även en historisk inblick i matematikens och siffrornas uppkomst. Lyckas vi till sist knäcka koden och komma åt det hemliga dokumentet i kistan?

  Boka
 • Matematikduellen

  Årskurs 4–6
  1 timme

  I Matematikduellen leder samarbete och kommunikation till upptäckter inom matematik. Spännande lagdueller utmanar eleverna att lösa olika matematikkluringar. Varje vinst ger en ny kodnyckel! Vilka blir först med att låsa upp den slutgiltiga koden?

   

  Matematikduellen är ett mobilt elevprogram som genomförs utomhus på er skola. Kontakta oss på skolinfo@universeum.se för mer information.