Fortbildningar

På Universeum finns det alltid möjlighet till kompetensutveckling för dig som pedagog. Här hittar du de fortbildningar där du kan boka plats redan idag.

 

Under fortbildningarna kopplar vi ihop forskning, ämnesinnehåll och läroplan genom konkreta och praktiska moment. Vi utforskar didaktiska frågor och synliggör kritiska aspekter som har betydelse för elevernas lärande. Se bokning och priser för aktuella priser.

 

På sidan Beställ fortbildning hittar du hela vårt utbud av fortbildningar. Dessa är tillgängliga när du beställer kompetensutveckling för ett helt arbetslag eller grupp.

 • Nyfiken på skog

  Heldag
  4–6

  Nyfiken på skog utvecklar din utomhuspedagogik och visar hur du kan flytta undervisningen ut i skog och mark. Fortbildningen utgår från ett pedagogiskt material som du får ta med till skolan när dagen är över. Under förmiddagen är vi ute i skogen och lär oss mer om skogens ekosystem.

  Vi testar olika aktiviteter och övningar som du kan göra med dina elever i skolans närområde. Under eftermiddagen på Universeum fördjupar vi oss i ekosystemtjänster, näringskedjor, ekosystem i närmiljön och skogen som resurs.

  Boka
 • Undersökande kemi

  Heldag
  4–6

  Kemi är ett interaktivt ämne som bjuder in till fascinerande laborationer och spännande frågor. Hur är olika ämnen uppbyggda? Vad händer när vi blandar olika kemikalier? Och kan vi förutse vad som kommer hända?

  Genom studera ämnen och material utifrån utseende, löslighet och några grundläggande reaktioner arbetar vi praktiskt med systematiska undersökningar. Du upptäcker hur du tillsammans med dina elever kan undersöka kemi på ett lustfyllt sätt.

  Boka
 • Programmering introduktion

  Heldag
  4–6

  Vad är programmering och hur kan det användas i undervisningen? Programmering har i och med skolans uppdaterade styrdokument blivit något alla elever ska lära sig. I denna fortbildning får du som lärare en introduktion till ämnet.

  Vi jobbar framför allt med så kallad blockprogrammering, ett programmeringsspråk väl lämpat för såväl nybörjare som mer erfarna. Med hjälp av det programmerar vi datorer och robotar, men gör också övningar utan dator. Övningarna lär dig grunderna i programmering, samtidigt som du får direkta exempel på vad du kan göra i skolan tillsammans med dina elever.

  Boka
 • Programmering fortsättning

  Halvdag
  4–6

  Hur används programmering praktiskt i undervisningen? Fokus under fortsättningsfortbildningen ligger på programmeringsövningar med micro:bit. Till den kopplar vi in externa enheter, som motorer, högtalare, lysdioder och robotar. Vi kommer även programmera robotar.

  Vi önskar att du tar med din egen jobbdator och, om du har, en micro:bit. För att delta i denna fortbildning bör du ha gått Programmering introduktion eller besitta motsvarande kunskaper. Vi räknar med att du någon gång har gjort enkel visuell programmering med micro:bit och/eller i Scratch.

  Boka
 • Teknik i förskolan A

  Heldag
  FSK

  Barn har ett naturligt intresse för att upptäcka, uppfinna och tillverka saker. Nyfikenhet, fantasi och nyskapande kännetecknar både barns lek och teknisk utveckling.

  Vi provar praktiskt på hur arbetet i förskolan kan förändras eller förstärkas för att ge barnen möjlighet att utveckla förmågor som att urskilja teknik i vardagen, undersöka, skapa, bygga och konstruera. Bland annat bygger vi hållfasta konstruktioner, enkla maskiner och mekanismer.

  Boka