Föreläsningar och event

Under hela läsåret erbjuder vi olika typer av föreläsningar, workshops och event för lärare och pedagoger. Det ger möjligheter att stärka kompetenser, träffa andra lärare och utbyta tankar och idéer. Här hittar du de alternativ som erbjuds just nu.

 

 

Globala målen: Mål 15 – Ekosystem och biologisk mångfald

Torsdag 21 september
Föreläsning

Hur mäter vi egentligen biologisk mångfald och sätter det in förhållande till samhället? Påverkar klimatförändringen den biologiska mångfalden i arktiska områden? Och hur hanterar samhället en minskad biologisk mångfald? Dessa och många fler frågor diskuterar tre forskare från Chalmers och Göteborgs universitet. Efter det leder Universeums och Världskulturmuseets pedagoger en workshop kring hur målet kan omsättas i den pedagogiska verkligheten.

Föreläsningen börjar kl 13.00 på Universeum. Välkommen!

Anmäl dig till föreläsningen

 

Teachers’ night

Måndag 25 september
Event

GR Utbildning, Universeum och UR bjuder på en underhållande och inspirerande kväll för alla som arbetar med NO, Matematik och Teknik i grundskolan. Årets fokusområden är hållbarhet och digitalisering. Huvudföreläsare blir äventyraren Oskar Kihlborg. Kom och låt dig inspireras av gästföreläsare, miniseminarier och pröva-på. Eventet är kostnadsfritt. Lättare vegetarisk förtäring kommer att serveras.

Teachers’ night går av stapeln måndag 25 september kl 16.30–20.00 på Universeum.

Anmäl dig till Teachers’ night

 

 

Förskolekväll

Tisdag 26 september
Event

Kom och låt dig inspireras och få värdefulla tips till verksamheten i förskolan. Utforska i samspel verksamhetens möjligheter för lärande. Vi siktar på en kväll av inflytande, delaktighet, pröva på inom utforskandeprocesserna, fantasi, glädje och möten. GR Utbildning Läromedel, Universeum och UR bjuder på en kreativ och inspirerande kväll för alla pedagoger som arbetar i förskolan. Huvudföreläsare blir äventyraren Oskar Kihlborg! Eventet är kostnadsfritt. Lättare vegetarisk förtäring kommer att serveras.

Förskolekvällen är tisdag 26 september kl 17.30–20.00 på Universeum.

Anmäl dig till förskolekväll

 

Lärandet som transformativ kraft

Fredag 6 oktober
Föreläsning

Välkommen på kick-off för nätverket för lärande om hållbara städer och regioner. Denna första träff gästas av Arjen Wals, professor i socialt lärande och hållbar utveckling vid Wageningen University & Research i Nederländerna, och UNECSO-ordförande inom samma område. På föreläsningen väcker han frågan om dagens utbildningssystem utrustar våra barn och unga med tillräckliga verktyg, förmågor och attityder för att kunna bidra till en hållbar utveckling i våra städer.

Föreläsningen börjar kl 14.00 på Världskulturmuseet. Välkommen!

Anmäl dig till föreläsningen

 

Globala målen: Mål 5 Jämställdhet

Onsdag 22 november
Föreläsning

Jämställdhet är ett mål i sig liksom en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling. Jämställdhet uppnås när kvinnor och män, flickor och pojkar har lika rättigheter, villkor, möjligheter samt makt att själva forma sina liv och bidra till samhällets utveckling. Två forskare från Chalmers och GU diskuterar mål 5 från olika perspektiv. Efter det leder Universeums och Världskulturmuseets pedagoger en workshop kring hur målet kan omsättas i den pedagogiska verkligheten.

Föreläsningen börjar kl 13.00 på Världskulturmuseet. Välkommen!

Anmäl dig till föreläsningen