Kunskapskakor

 

I miniserien Kunskapskakor tipsar vi om frågor och uppdrag att jobba med i skolan. När inte ni kan komma till oss, så kommer vi till klassrummet istället!

 

 

Häng på ut i Sveriges natur, ner i havens djup, ut i rymden, till Amazonas regnskog och in i kemins värld. I tre filmer per vecka får ni utforska Universeums miljöer från klassrummet, ledda av våra pedagoger.

Vi gör kunskapskakor inom kemi, fysik, biologi, teknik, hälsa och hållbar utveckling. Varje film avslutas med en fråga eller ett uppdrag att använda i din undervisning.

 • Kunskapskakor introduktion: Välkommen

  Se filmen här>>

 • Avsnitt 1: Avstånd i rymden

  I det här avsnittet pratar vi om avstånd i rymden. Ni får reda på var rymden börjar och hur lång tid det skulle ta, om man skulle kunna cykla till månen.

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 2: Puls!

  Att röra på sig gör att pulsen går upp, men lika viktigt är det att ta det lugnt ibland. I det här filmklippet pratar vi om vad puls är och hur man kan mäta sin puls.

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 3: Materiens olika former

  Ämnen kan förekomma i olika former: fast, flytande och gas. I detta avsnitt visar vi exempel och gör ett väldigt bubbligt experiment med frusen koldioxid.

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 4: Virus

  Varför ska man egentligen tvätta händerna med tvål och vatten? I det här filmklippet tar vi reda på varför tvål är så effektivt mot virus.

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 5: Hur dejtar djur?

  Att hitta en partner är inte självklart. Även i djurvärlden får man anstränga sig hårt för att visa sig från sin bästa sida. Vi berättar om tre exempel på hur djur gör för att imponera på varandra.

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 6: Hur fungerar en raket?

  Har ni funderat på hur en raket fungerar? I det här avsnittet pratar vi om krafter och motkrafter och hur det kommer sig att en raket kan lyfta.

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 7: Plaster i havet

  Att många saker vi köper nu för tiden är inplastade har ni säkert märkt. Men inplastning betyder också risk för nedplastning av vår natur. Det mesta plasten verkar dessutom hamna i haven. Häng med oss och lär er mer om hur det vi gör på land påverkar haven och vad vi kan göra åt det!

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 8: Surt och basiskt

  Vad är motsatsen till surt? I det här avsnittet testar vi olika lösningar med vår egenblandade indikator.

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 9: Sensorer

  Har ni tänkt på hur många sensorer som finns i vår vardag och hur de egentligen fungerar? I det här filmklippet får ni lära er mer om just detta! Ni får även fundera kring hur självkörande bilar har nytta av olika sensorer.

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 10: Gravitation

  Hur skulle det kännas att åka till en annan planet? I detta avsnitt pratar vi om hur högt man skulle kunna hoppa på Mars och månen.

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 11: Ekosystemtjänster

  Mycket av det vi kanske tar för givet i naturen bygger på flera olika processer och komplexa händelsekedjor. I denna film tittar vi på några exempel på naturliga förlopp som är en förutsättning för en enkel fisketur…

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 12: AI

  Artificiell intelligens pratas det mycket om nu. Bildigenkänning är en form av AI. I det här filmklippet får ni lära er mer om just bildigenkänning.

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 13: Tandhälsa

  Varför är det viktigt att ta hand om sina tänder och hur mycket socker är det i livsmedel som vi äter? Här får ni reda på mer om tandhälsa!

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 14: Livet på ISS

  I det här filmklippet gör vi en kort inblick i hur det är att leva på den internationella rymdstationen ISS. Ni får reda på hur man går på toaletten, hur man sover och vilka utmaningar dessa vardagliga sysslor kan innebära när man är tyngdlös.

  Se filmen här>>

   

   

   

   

   

 • Avsnitt 15: Ekosystem

  I detta filmklipp pratar vi kort om vad ett ekosystem är och vilka levande faktorer som påverkar det. Men har ni funderat på vilka icke levande faktorer som påverkar ett ekosystem?

  Se filmen här>>