Teknik

Utforska tekniken, från det mest grundläggande till det nästan omvälvande, och hur den påverkar oss själva och samhället. Utifrån utmanande uppdrag och engagerande experiment förklaras olika tekniska ämnesbegrepp och uttrycksformer.

 

I våra lärmiljöer utvecklar eleverna datalogiskt tänkande, problemlösningsförmåga och kunskaper i programmering. Genom att analysera och identifiera tekniska lösningar utifrån ändamål och funktion får eleverna utforska teknikens möjligheter. I olika laborationer identifierar de problem och behov som kan lösas med teknik och analyserar drivkrafter bakom teknikutveckling.

 • Robotakuten

  Laboration
  Förskola–årskurs F

  Djurvårdaren på Universeum är sjuk. Då får vår bluebot-robot rycka in istället! Djuren skickar meddelanden till roboten, men de är för svåra att förstå. Vi hjälper roboten genom att dela upp meddelandena och ge den entydiga, stegvisa instruktioner att följa. På så vis lär vi oss grunderna i programmering samtidigt som vi hjälper djuren.

   

  Vi kan även komma till er skola med Robotakuten. Kontakta oss på skolinfo@universeum.se för mer information. 

  Boka
 • Programmeringsverkstan

  Laboration
  Årskurs 4–6

  I Programmeringsverkstan lär vi oss grunderna i visuell programmering. Vi pratar om vad programmering är, hur en micro:bit fungerar och programmerar tillsammans på denna enkortsdator. En micro:bit kan med hjälp av programmering göra nästan vad som helst – om och om igen.

  Boka
 • Sensorstyrning

  Laboration
  Årskurs 4–6

  Med hjälp av våra fem sinnen kan vi människor samla in information om världen runt omkring oss. Men hur gör datorer och maskiner? Med hjälp av en micro:bit utforskar vi sensorer – vad de kan göra, vilka användningsområden de kan ha och hur de kan programmeras.

  Sensorstyrning förutsätter att eleverna har genomfört laborationen Programmeringsverkstan, alternativt har vana av att jobba med micro:bit.

  Boka
 • Tekniklabbet

  Laboration
  Årskurs 4–6

  Hur hänger teknik, mekanik och elektronik ihop? Vi bygger och lär oss samtidigt! I Tekniklabbet tar vi oss an tekniska utmaningar och hittar lösningar med hjälp av komponenter som samverkar med varandra. Vi pratar också om vad teknik är och snuddar vid teknikens historia.

  Under laborationen använder vi Little bits – elektroniska byggblock som gör avancerad teknik synlig, begriplig och lätt att skapa med.

   

  Vi kan även komma till er skola med Tekniklabbet. Kontakta oss på skolinfo@universeum.se för mer information. 

  Boka
 • Digital källkritik 1: Algoritmer

  Guidning
  Årskurs 4–9

  Vi får en introduktion till algoritmer och hur de används. Sedan utför vi en algoritms instruktioner för hand och jämför resultatet med en digital implementering. Vidare diskuterar vi grunderna i källkritik och vikten av att kritiskt granska källor såväl online som offline. Vilka krav ställer det på oss när vem som helst har möjlighet att skapa och sprida information? Vad innebär det att agera ansvarsfullt?

   

  Digital källkritik är en serie guidningar. Få ut mesta möjliga av innehållet genom att göra dem i tur och ordning.

  Boka
 • Digital källkritik 2: Sökmotorer

  Guidning
  Årskurs 4–9

  Vi studerar och diskuterar hur algoritmer fungerar i sökmotorer. Vi genomför bra och dåliga googlingar, undersöker hur olika ordval och formuleringar påverkar sökresultaten och reflekterar över resultatlistan. Vilka möjligheter och risker innebär vår användning av sökmotorer och deras algoritmer?

   

  Digital källkritik är en serie guidningar. Få ut mesta möjliga av innehållet genom att göra dem i tur och ordning.

  Boka
 • Skräpjägarna

  Laboration
  Årskurs 4–9

  Hur hänger programmering, konsumtion och hållbar utveckling ihop? Med grundläggande blockprogrammering och LEGO EV3-robotar skapar vi tekniska lösningar i jakten på marint skräp. Loopar, förgreningar och sensorer används för att blinka och varna för plastpåsar, fimpar och konservburkar. Vi diskuterar även vilken påverkan vi människor har på miljön samt vad vi kan göra för att minska vår miljöpåverkan.

  Skräpjägarna förutsätter att eleverna har genomfört laborationerna Sensorstyrning eller Sensorsinnet, alternativt har vana av att arbeta med blockprogrammering, micro:bit eller Scratch sedan tidigare.

 • AI-labbet

  Laboration
  Årskurs 7–9

  Kan maskiner vara intelligenta? Vad innebär det ens att vara intelligent? Genom olika utmaningar utforskar vi artificiell intelligens och dyker ned i en av de mest populära teknikerna för att lära maskiner att lösa svåra problem: neurala nätverk.

 • Digital källkritik 3: Ekokammare och filterbubblor

  Guidning
  Årskurs 7–9

  Vi synliggör och jämför perspektiv bland olika röster som vill höras i samhället. Hur påverkas vi av ekokammare och filterbubblor? Vad innebär det för våra åsikter och värderingar? Eleverna får också skapa egna jämförelser på valfritt tema och med egna källor.

   

  Digital källkritik är en serie guidningar. Få ut mesta möjliga av innehållet genom att göra dem i tur och ordning.

  Boka
 • Sensorsinnet

  Laboration
  Årskurs 7–9

  Vad är en sensor? Hur fungerar sensorer, var finns de och vad används de till? Vi utforskar olika typer av vardagliga sensorer och den information som signalen kan ge. Sedan kopplar vi samman en sensor med en micro:bit och programmerar så att vi kan använda signalen som sensorn skickar oss.

  Boka
 • Svar på tal

  Laboration
  Årskurs 7–9

  Trötta på människor som säger till er vad ni ska göra? Det är nog datorerna också – deras enda egentliga uppgift är att göra som de blir tillsagda. Men med ökande intelligens kanske de snart kan ta egna initiativ. Vi bekantar oss med en artificiell intelligens och hjälper den att ge människorna svar på tal. Med grundläggande Python-programmering får vi en maskin att både tolka vårt tal och svara oss.

  Boka