Idrott och hälsa

Ta reda på vad kroppen behöver för att må bra, vilken effekt olika sorters träning har och varför det det är så viktigt med vila. I Hälsa handlar allt om dig – din kropp, knopp och själ.

 

I vår hälsoutställning utvecklar eleverna förmågor att röra sig i olika fysiska sammanhang, värdera olika sätt att se på hälsa samt genomföra fysiska aktiviteter. I guidningar och självledda uppdrag får de kunskap om goda levnadsvanor och om hur fysisk aktivitet förhåller sig till psykiskt och fysiskt välbefinnande.

 • Apans klätteräventyr

  Självlett uppdrag
  Förskola

  Kan ni balansera som en ibis, hoppa som en groda och klättra som en apa? I Apans klätteräventyr tränar barnen på ett lustfyllt sätt motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning.

  Uppdraget förutsätter inte läskunnighet.

   

  Apans klätteräventyr leder du som lärare med hjälp av ett självinstruerande material.

   

  Lärarhandledning Apans klätteräventyr (pdf)
  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Hälsoakuten

  Föreställning
  Förskola–årskurs 3

  Är det vettigt att hänga upp och ner hela dagen? Vad händer om vi aldrig vilar? Och måste vi sluta att äta kött för att må bra? I vår tvistade hälsoshow svarar doktorn på djurens inskickade frågor om motion, sömn och mat – och ni får vara publik!

  Föreställningen pågår i ca 30 minuter. Därefter passar det bra att upptäcka Hälsa, vår utställning om kropp, själ och välmående.

   

  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Kropp och knopp

  Självlett uppdrag
  Årskurs F–3

  Varför är det viktigt att sköta sina tänder? Vad är ett nyttigt mellanmål? Och varför det är så smart att röra på sig – men också så viktigt att vila? Under uppdraget lär ni er vad ni ska göra för att kropp och knopp ska må riktigt bra!

   

  Kropp och knopp leder du som lärare med hjälp av ett självinstruerande material.

   

  Lärarhandledning Kropp och knopp (pdf)
  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Upp och hoppa

  Självlett uppdrag
  Årskurs 4–6

  Snabb som en gepard eller rörlig som en bläckfisk? Kom och må bra tillsammans i utställningen Hälsa! Under uppdraget får ni utforska hur kul det är att röra på sig och vilka fördelar det ger. Uppgifterna tränar elevernas motoriska förmågor och låter dem upptäcka att olika träningsformer ger olika kroppsliga effekter.

   

  Upp och hoppa leder du som lärare med hjälp av ett självinstruerande material.

   

  Lärarhandledning Upp och hoppa (pdf)
  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Koll på hälsa

  Guidning
  Årskurs 4–9

  Hälsa är mer än bara träning och kost. Det handlar om att hela kroppen ska må bra! Genom olika utmaningar reflekterar vi tillsammans över sömn, mat, motion och sociala relationer. Vi avslutar guidningen med ett hälsosamt quiz.

   

  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Coacha kroppen

  Självlett uppdrag
  Årskurs 7–gymnasiet

  Hur påverkar styrke-, konditions-, rörlighets- och mental träning kroppen? Under uppdraget får eleverna prova på olika fysiska aktiviteter samtidigt som de sätter upp mål för idrottare. Hur ska en fotbollspelare träna för att dribbla snabbare? Hur blir en klättrare mer uthållig och hur kan en fridykare öva upp förmågan att hålla andan? Eleverna får använda ord och begrepp för träningsformer, levnadsvanor och kroppsuppfattning när de diskuterar de kroppsliga och mentala effekterna av träning.

   

  Coacha kroppen leder du som lärare med hjälp av ett självinstruerande material.

   

  Lärarhandledning Coacha kroppen (pdf)
  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka