Halloweenveckor

Under vecka 42 och 43 blir det rysligt värre på Universeum. Det blir kusliga, kluriga och lite kladdiga elevprogram veckorna innan och efter höstlovet. Läskigt välkomna!

 

I vårt elevprogram hittar du olika föreställningar, guidningar och laborationer. Alla leds av en Universeumpedagog! Innehållet anpassas efter gruppens behov och förutsättningar.

 

Bokning och priser

Boka via vår onlinebokning. Bokningsknapparna tar dig direkt till valt program.

Alla aktiviter under halloweenveckorna är kostnadsfria. Avtalsskolor har fritt inträde. Övriga betalar 95 kr/elev.

 • Kusliga kryp och rysliga reptiler

  Guidning
  Förskola–årskurs 9

  Är kackerlackor mysiga att klappa och är ormar verkligen slemmiga? Kom närmre spännande djur och lär dig mer om deras fascinerande liv och anpassningar.

  Vi tar reda på varför vi människor behöver småkryp och hur ett hållbart nyttjande av våra naturresurser påverkar naturen och de ekosystemtjänster vi förlitar oss på.

  Boka
 • Köttätande växter och blodtörstande djur

  Guidning
  Årskurs 4–6

  Upptäck några av naturens mest häftiga organismer: köttätande växter och blodtörstande djur. Utmana dina rädslor och lär mer om de fascinerande och sinnrika sätt som en del karnivora växter och djur fixar sitt käk. Vad gör köttätande växter för att locka insekter in i döden? Hur kan blodigeln suga i sig blod från betydligt större djur än sig själva? Och dricker fladdermöss människoblod eller inte? Men… Hur farliga är dessa varelser egentligen – och vågar du komma nära?

  Boka
 • Giftiga djur

  Guidning
  Förskola–gymnasiet

  Följ med och spana på spännande giftormar! Vi tar reda på vad det är för skillnad mellan huggormar och giftsnokar och bekantar oss med inlandstaipanen som är den giftigaste landlevande ormen!

  Hur är ormar anpassade till sina levnadsmiljöer? Finns det giftiga ormar i Sverige? Vad äter en orm och hur fungerar deras gift? Vi möter en mångfald av fascinerande giftormar från alla världens hörn!

  Boka
 • Alienjakten

  Guidning
  Årskurs 4–6

  Finns det något liv där ute i rymden? Och i så fall, hur ser det ut? Vi undersöker våra egna tankar och idéer och kollar på vad andra har gjort för att söka svar på frågan. Finns det några knep man kan ta till för att hitta liv? Vi avslutar med att leta på några undangömda ställen i rymden och rätar ut frågetecknen…

  Boka
 • Slajmlabbet

  Labb
  Förskola–årskurs 6

  Vad krävs för en riktig halloween? Slajm förstås! I vårat kemilabb undersöker vi hur vi med olika blandningar och lösningar kan få till en riktig Halloweenstämmning. Vi tittar också på ämnens eganskaper och att kemi finns överallt även i maten vi äter.

  Boka
 • Experimentkällaren

  Föreställning
  Årskurs 4–9

  Det ryker, pyser och bubblar i Universeums källare. Välkommen hit till en spännande experimentshow med kyla som tema! Vad är egentligen skillnaden mellan kallt och varmt?

  Kan vi koka i något som är flera hundra minusgrader? Med flytande kväve blåser vi upp ballonger, bygger smällare och hittar på annat kul.

  Boka
 • Gastmakeriet

  Labb
  Årskurs 1–6

  Det händer kusliga, konstiga saker på plan 3 … Bygg ett eget spöke i Gastmakeriet. Med motor, batteri och elkretsar får du pappersspöket att hemsöka Teknoteket!

  Men frågan är om du kan få det att lyda dig eller har du släppt lös krafter du inte kan kontrollera…

  Boka