Förskolans dag

Den 29 november anordnar vi Förskolans dag här på Universeum. Vi firar att FN:s Barnkonvention blir svensk lag den 1 januari 2020 genom att fylla huset med roliga aktiviteter för våra yngsta besökare.

 

Under förskolans dag kan du bland annat göra kletigt slajm, bygga helikoptrar, uppleva Mini-manegen och mycket mer. Alla våra guidade turer i huset är också anpassade för yngre åldrar.

 

Bokning och priser

Boka via vår onlinebokning. Bokningsknapparna tar dig direkt till valt program.

Alla aktiviter under Förskolans dag är kostnadsfria. Våra programaktiviteter är det fritt fram att vara med på, medan elevaktiviteterna måste bokas i förväg.

Avtalsförskolor har fritt inträde. Övriga betalar 54 kr per barn, en krona för varje artikel i Barnkonventionen. Barn under tre år går in gratis, samt en vuxen på varje åttonde elev. Uppge avtalskod: FSKDAG för att registrera rabatten vid bokning.

 • Djurkontakt

  Guidning
  Förskola

  De kryper och krälar… Men varför är vissa människor rädda för ormar, spindlar och insekter? Med hjälp av några djur som bor på Universeum visar vi hur fascinerande dessa varelser kan vara. Ni får till och med klappa några av djuren, om ni vill!

  Boka
 • Rymdäventyret

  Guidning
  Förskola

  Hur är det att sova i rymden? Vad innebär gravitation? Och hur långt bort är rymden egentligen? I Rymdäventyret reser vi till månen för att upptäcka hur det är att befinna sig i rymden. Samtidigt utforskar vi tyngdlöshet och passar på att hjälpa en astronaut.

  Boka
 • Havets hemligheter

  Guidning
  Förskola

  Dyk ned under ytan och möt havets invånare. Kika på torskar, plattfiskar och sjöstjärnor i Västerhavet och upplev tropiska akvarier med hajar och rockor. Vi jämför de olika arterna och studerar likheter och skillnader. Vi undersöker även vem som äter vem och bygger en enkel näringskedja tillsammans.

  Boka
 • Robotakuten

  Guidning
  Förskola

  Djurvårdaren på Universeum är sjuk. Då får vår bluebot-robot rycka in istället! Djuren skickar meddelanden till roboten, men de är för svåra att förstå. Vi hjälper roboten genom att dela upp meddelandena och ge den entydiga, stegvisa instruktioner att följa. På så vis lär vi oss grunderna i programmering samtidigt som vi hjälper djuren.

  Boka
 • Hälsoakuten

  Guidning
  Förskola

  Är det vettigt att hänga upp och ner hela dagen? Vad händer om vi aldrig vilar? Och måste vi sluta att äta kött för att må bra? I vår tvistade hälsoshow svarar doktorn på djurens inskickade frågor om motion, sömn och mat – och ni får vara publik!

  Boka
 • Bertas gaser

  Programaktivitet
  Förskola

   

  Häng med in i Kemilabbet och träffa draken Berta. Tillsammans undersöker vi den osynliga gasen som finns runt omkring oss. Vi funderar över hur gas kan bildas, om något kan vara fullt fast det ser tomt ut och att gas faktiskt kan ta plats. Med hjälp av demonstrationer och laborationer utforskar egenskaper hos gasen även om vi inte kan se den.

  Boka
 • Apans klätteräventyr

  Självlett elevprogram
  Förskola

  Kan ni balansera som en ibis, hoppa som en groda och klättra som en apa? I Apans klätteräventyr tränar barnen på ett lustfyllt sätt motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning.

  Boka
 • Djurens matteäventyr

  Självlett elevprogram
  Förskola

  Följ med på ett spännande matteäventyr i djurens värld! Under lustfyllda former får ni upptäcka matematiska begrepp och samtidigt använda kroppen för att träna motorik och balans. Hjälp djuren att mäta, räkna, uppskatta vikt, ordna och upptäcka färger!

  Boka
 • Mini-slajmtajm

  Programaktivitet
  Förskola

  Vad kan du tillverka av psylliumfrön, vatten och karamellfärg? Slajm såklart! Nu har Slabbet gått och blivit experimentrum för de minsta och här får alla galna små forskare skapa sitt eget slajm att ta med sig hem och skrämmas med. Huuuu!

   

  Aktiviteten håller på mellan kl 10:30-13:30 i Jobbis.

 • Mini-manegen

  Programaktivitet
  Förskola

  Mini-manegen slår upp portarna och välkomnar alla barn på minivarité på Universeums vis. Vad gömmer sig i den hemliga lådan? Kan man ligga på en spikmatta? Det blir slajm, lustiga djur och mycket mycket mer.

   

  Aktiviteten börjar kl 11.00 och 12.30 i Jobbis.

 • Helikopterverkstan

  Programaktivitet
  Förskola

  Hur får man någonting att flyga högt och länge? Kom in i vår helikopterverkstad och lär dig mer. Med hjälp av en propeller, en träpinne, gummiband och papper kan du bygga en jättehäftig helikopter som tar sig riktigt högt upp. När du är klar så får du såklart ta med den hem!

   

  Aktiviteten håller på mellan kl 10:30-13:30 i Jobbis.

 • Kom nära

  Programaktivitet
  Förskola

  Kan kackerlackor väsa? Hur gör ormar för att ömsa skinn och hur ser deras tänder ut? Välkommen att komma riktigt nära några av de hårlösa djuren här på Universeum!

   

  Aktiviteten börjar kl 13.00 i Fältstationen.