Viktigt om ditt besök

Universeum påverkas just nu av coronapandemin, bygget av Västlänken och egna om- och tillbyggnadsarbeten. Så här ser vi till att ditt besök blir lika bra som vanligt, om än lite annorlunda.

 

På denna sida finner du samlad information om hur coronapandemin och byggnadsarbeten påverkar besök och öppettider. Vi uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad: 13 oktober 12.24.

 

På grund av coronapandemin håller Universeum tillfälligt stängt. Vi längtar efter att kunna öppna dörrarna igen och informerar i våra kanaler så fort läget förändras. Läs mer på sidan Om coronaviruset.

 

För praktisk information om vårt hus och tips om hur du maxar besöket hos oss, se sidan Planera besöket.

 

 • Trygga och säkra besök

  Ett besök på Universeum ska vara tryggt och säkert. Vi har vidtagit flera åtgärder för att minska risken för smittspridning hos oss. På sidan Om coronaviruset finns samlad information om hur vi hanterar covid-19 och hur det påverkar ditt besök.

  Vi uppmanar våra besökare att hålla avstånd och i övrigt följa Folkhälsomyndighetens råd för att skydda dig och andra från smittspridning.

 • Förköp biljetter och boka ankomsttid

  För att undvika trängsel och hålla avstånd måste alla besök på Universeum förbokas. Köp biljetter och boka ankomsttid enkelt i vår biljettshop! Det finns ett begränsat antal biljetter till varje ankomsttid.

  Om du har årskort eller biljett via hotellpaket behöver du inte boka ankomsttid.

 • Ändrade öppettider

  Vi har tills vidare öppet torsdag till söndag 10–18. Måndag till onsdag är huset stängt. Undantag höstlovet vecka 44: måndag 24 oktober–lördag 31 oktober har vi öppet 10–20, söndag 1 november 10–18.

  Coronapandemin minskar kraftigt antalet besökare på Universeum. De begränsade öppettiderna är en följd av det. Genom att hålla stängt vissa dagar kan vi lägga allt krut på de dagar vi har öppet, så att din upplevelse blir mesta och bästa möjliga.

  För skolor gäller särskilda öppettider, se Bokning och priser.

 • Pausat program

  Coronaviruset gör att vi inte kan köra våra populära guidningar och aktiviteter. Istället sker kortare guidningar och demonstrationer spontant. Våra pedagoger och guider rör sig omkring i vårt hus. De delar gärna med sig av sin kunskap, svarar på frågor och ger dig sina bästa tips!

  Ibland kör vi öppna aktiviteter, fria för alla besökare att droppa in på. Spana in kalendern för att se vad som händer just den dagen du kommer till Universeum.

 • Universeum växer för framtiden

  Nu bygger vi om och till vårt hus för att göra mer nytta för fler!

  Den 31 augusti stänger Vattnets väg för att vi ska bygga en visualiseringsdom på Universeums tak. En ny upplevelse kommer att ta Vattnets vägs plats och stå klar under 2022.

  Den 1 september börjar vi bygga om vår restaurang. Delar av foajén stängs av i samband med detta. Den nya restaurangen öppnar våren 2021.

  Under 2022 ska nästa generation vetenskapscenter stå klart. Läs mer på Universeum växer.

 • Kafé lördag och söndag

  Under tiden vi bygger ny resturang och kafé har vi ett pop up-kafé på tillfälligt besök. Du hittar det en trappa upp från entrén på plan 1. Kaféet är öppet lördagar och söndagar 11.30–15.30.

  Det går så klart utmärkt att äta medhavd matsäck på Universeum. Nyttja gärna någon av våra picknickplatser i huset!

 • Aporna skyddas – här kan du se dem

  Du kan se apor precis som vanligt i sengångarhägnet på plan 5 och från foajén på plan 1.

  Studier visar att även apor kan smittas av coronaviruset. Därför kan besökare tills vidare inte passera genom hägnet på plan 2, eftersom aporna lever fritt här. Istället får man ta stentrappan ner till plan 0 för att komma vidare.

 • Västlänken bygger utanför vår entré

  På grund av arbeten i samband med bygget av Västlänken kan det bli en liten omväg sista biten till oss. På sidan Hitta hit finns information om hur du tar dig till Universeum med bil, kollektivtrafik, till fots eller på cykel.

  I samband med Västlänkens sprängningsarbeten kan du höra muller och/eller känna vibrationer i vårt hus.