Viktigt om ditt besök

Ditt besök på Universeum påverkas just nu av coronapandemin, byggnadsarbeten och Västlänken. Vi gör allt vi kan för att ditt besök ska bli lika bra som vanligt, om än lite annorlunda.

 

Trygga och säkra besök

Vi behöver alla ta ansvar och hjälpas åt för att hejda smittspridningen av covid-19. Universeum har vidtagit flera åtgärder för att hantera riskerna som kommer med coronaviruset. Säkerheten för besökare, medarbetare och djur är vår högsta prioritet.


Så här gör vi ditt besök tryggt och säkert:
 • Vi har kraftigt begränsat antalet besökare.
 • Vi tar endast emot besökare med förköpta entrébiljetter. På så vis sprider vi ut besökarna över dagen.
 • Vi har begränsat besökslängden till max 2,5 timmar.
 • Vi har bestämt en väg genom huset som alla besökare följer. Följ skyltningen genom huset.
 • Vi har pausat alla aktiviteter som kan orsaka folksamlingar. Det medför att vi inte kan ha laborationer i Kemilabbet. Istället satsar vi på nya digitala aktiviteter där du får utforska på egen hand. Leta efter QR-koderna i huset eller be guiderna om hjälp. Våra guider gör också spontana experiment och aktiviteter för enskilda sällskap. Kolla in dagens program!
Det här kan du göra för att bidra till trygga och säkra besök:
 • Håll avstånd till andra sällskap.
 • Tvätta händerna ofta. På alla våningsplan utom plan 2 finns toaletter och runt om i huset finns stationer med handdesinfektion.
 • Undvik att besöka oss om du är sjuk eller känner minsta symtom.

 

Biljetter och årskort

På grund av coronapandemin säljs biljetter och årskort endast online och de flesta besök måste förbokas med ankomsttid.


Entrébiljetter

Biljetter förköps i vår biljettshop. I samband med köpet bokar du ankomsttid för ditt besök. Vi släpper in ett begränsat antal besökare varje ankomsttid.


Årskort

Årskort förköps i vår biljettshop. För att se ditt årskorts giltighetstid loggar du in på Mina sidor

Du som har årskort behöver inte boka ankomsttid. Vi har reserverat ett visst antal platser för besökare med årskort.


Övriga biljetter

Du som har fribiljetter eller entrébiljetter köpta via hotell eller andra samarbetspartners till Universeum behöver inte boka ankomsttid.

 

Byggarbeten

Just nu är det lite stökigt, på Universeum liksom i världen. Vårt hus byggs både om och till, för att vi ska kunna erbjuda nya och bättre upplevelser. Under byggtiden är delar av huset avstängda:

 • Vattnets väg har stängt tills vidare. Utställningen kan inte hållas öppen på ett säkert sätt under bygget av visualiseringsdomen.
 • Sista delen av Regnskogen, från plan 3 och ner genom aphägnet, är avstängd. Passager och utrymmen är för små för att besökare ska kunna ta den vägen så länge pandemilagen kräver ett antal kvadratmeter per person.
 • Jobbis har stängt för gott för att ge plats åt Miniverseum, en helt ny värld för de allra yngsta. Miniverseum är planerat att öppna i juli.
 • Restaurangen är stängd för ombyggnation. Vår nya restaurang, med helt ny miljö och meny, öppnar i juni.
 • Foajén är delvis avstängd med tillfällig biljettkassa, butik och entréspärrar. Den nya foajén står klar i sommar.
Apor på plan 1

Du kan se apor precis som vanligt från foajén på plan 1.

 

Mat och fika

Tills dess att våra nya restaurang och kafé öppnar i juni har vi tyvärr inte möjlighet att erbjuda mat och fika. Dryck och snacks finns att köpa i biljettkassan. 

 

Västlänken bygger utanför vår entré

På grund av arbeten i samband med bygget av Västlänken kan det bli en liten omväg sista biten till oss. På sidan Hitta hit finns information om hur du tar dig till Universeum med bil, kollektivtrafik, till fots eller på cykel.

I samband med Västlänkens sprängningar i berget kan du höra muller och/eller känna vibrationer i vårt hus.