Om coronaviruset

Här finns information om hur vi hanterar risken för coronaviruset och hur det påverkar ditt besök. Universeum håller öppet, dock med begränsad besökskapacitet och begränsade öppettider vissa veckor.

 

Vi följer myndigheternas information och rekommendationer kontinuerligt och uppdaterar denna sida vid behov.

Senast uppdaterad: 10 september kl. 15.07.

 

Säkerheten för besökare, medarbetare och djur är vår högsta prioritet. Utöver att begränsa besökskapaciteten har vi vidtagit flera åtgärder för att minska risken för eventuell smittspridning på Universeum. Fler/andra åtgärder kan komma att vidtas.

  • Vi uppmanar våra besökare att hålla avstånd och att tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. På Universeum finns toaletter på alla våningsplan utom plan 1,5.
  • Vi pausar vårt dagliga program och låter istället pedagoger och guider röra sig runt i huset.
  • Vi tar inte emot kontanter tills vidare. Endast kortbetalning gäller. Köp gärna biljetter online!

Vi uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens råd: att hålla avstånd, att tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk och att stanna hemma om man är sjuk och/eller uppvisar förkylningssymtom.

För mer information se Folkhälsomyndighetens information om covid-19 och myndigheternas samlade information på krisinformation.se.

 

Hur påverkas ditt besök?

Efter vidtagna åtgärder känner vi oss trygga med att hålla Universeum öppet. Viss påverkan kan åtgärderna få på ditt besök:

  • Antalet besökare är begränsat för att alla ska kunna hålla rekommenderat avstånd. Köp biljett online för att säkra plats! Med en förköpt biljett är man garanterad att komma in. Är det biljetterna slutsålda så går det inte att köpa biljetter på plats. Hitta svar på dina frågor rörande förköp av biljetter och bokning av ankomsttid här.
  • Under tiden som vårt dagliga program är pausat är inte guidningar och aktiviteter schemalagda, utan sker spontant. Våra pedagoger och guider finns tillgängliga runt om i huset.
  • De vitörade silkesaporna och tvåfärgade tamarinerna som vanligen går i hägnet på plan 1,5 kan inte ses tills vidare. Eftersom besökare har tillträde till hägnet och vi inte kan utesluta risken att apor kan smittas av covid-19, så hålls dessa två arter i bakhägn från och med 12 mars. Goeldisaporna vid Kafé Tukan och sengångarhägnet kan ses precis som vanligt.

 

Förköpta biljetter

Förköpta ej använda biljetter och upplevelser köpta via Universeum, återköps om man vill avvakta med sitt planerade besök. Kontakta Gästservice på info@universeum.se eller på plats för hjälp med återköp. 

 

Skolbesök

Tills vidare har vi öppet för skolbesök onsdag till fredag. Tillgängliga tider visas i vår onlinebokning. Observera att alla skolbesök måste förbokas! För trygga och säkra besök tar vi emot ett begränsat antal klasser. Vi tipsar därför om att boka i god tid.

 

Stöd Universeum

Just nu får vi en del frågor om hur man kan hjälpa Universeum. Till var och en av er som erbjuder ert stöd, ett varmt och innerligt tack! På sidan Stöd Universeum listar vi några olika sätt att hjälpa oss genom denna utmanande tid.

 

Kontakta oss

Vid frågor kan du alltid höra av dig till oss på 031–335 64 00, info@universeum.se eller Facebook.