Agenda 2030
Agenda 2030 är både plattformen vi står på och dit vi riktar vår blick. Allt vi gör ska bidra till en hållbar samhällsutveckling.
Agenda 2030 är både plattformen vi står på och dit vi riktar vår blick. Allt vi gör ska bidra till en hållbar samhällsutveckling.
Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en kraftfull arena för utbildning och folkbildning inom naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Vi ger barn och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på.
Universeum och Stockholm Resilience Centre (SRC) vid Stockholms universitet är sedan 2020 kunskapspartners. Tillsammans ska vi tillgängliggöra komplex vetenskap för att öka människors kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor.
Samarbetet innebär att Universeum får tillgång till SRC:s kompetens om hållbar utveckling, till exempel klimatet och den levande planetens (biosfärens) betydelse för mänsklig välfärd samt möjliga vägar att bygga resiliens inför framtidens utmaningar. Resiliens, eller förmågan att återhämta, anpassa och förändra sig, är vad Universeum ytterst ska bidra till – att genom folkbildning och utbildning öka människors förmåga och vilja att agera för en hållbar värld.
Lärmiljöer
Universeums lärmiljöer utvecklar kunskaper och skapar engagemang för hållbar utveckling. Från miljöer med djur och natur som efterliknar naturliga miljöer som på olika sätt är hotade, till utställningar och labb där utmaningar adresseras och lösningar utforskas.
Akvariehallen. Hundratals olika fiskar, hajar och rockor i några av Europas största akvarier.
Hälsa. Utmaningar om knopp och kropp.
Kemilabbet. Experiment och laborationer som visar hur kemi är möjliggörare för en hållbar värld.
Regnskogen. 18 000 kubikmeter regnskog full av djur och växter.
Reptilariet. En världsunik samling giftiga reptiler i sällskap med spännande upptäckter inom teknik, fysik, kemi och medicin.
Rymdresan. Svindlande rymdresor och perspektiv på jorden.
The Hub. Den nya teknikens möjligheter och hur teknologiska framsteg kan bidra till en hållbar framtid.
De 17 globala målen
Den globala skolan, Göteborgs centrum för hållbar utveckling, Universeum och Världskulturmuseet har under flera år tillsammans genomfört fortbildningar om Globala målen. Fortbildningsserien nominerades 2018 till FN:s utvecklingsprograms (UNDP) vårgala ”En målmedveten kväll” i kategorin ”Bästa partnerskap”.
Fortbildningsserien har gett lärarna ny kunskap och verktyg för att utbilda sina elever om Agenda 2030. Under fortbildningarna håller forskare från Chalmers och Göteborgs universitet inspirerande föreläsningar om ett av målen utifrån sin forskning och visar på vilket sätt vetenskapen kan bidra till att uppnå målet. Därefter leder pedagoger från Universeum och Världskulturmuseet workshopar om hur lärarna kan arbeta vidare med målet i skolan.
Elevprogram
Alla våra elevprogram är kopplade till Globala målen. Olika program ger olika kopplingar till och perspektiv på hållbar utveckling.
Biologi. Biologisk mångfald och havens hälsotillstånd är kärnan i elevprogrammen som utgår från Akvariehallen och Regnskogen, med fokus på mål 14 och 15. Elevprogrammet Uppdrag globala målen handlar uteslutande om Agenda 2030.
Fysik. Att bekämpa klimatförändringar och att se på jorden utifrån är centralt för elevprogrammen i fysik, med mål 13 i fokus. Hur hänger rymdteknik ihop med hållbarhet? Vilka förutsättningar gör jorden perfekt för liv?
Hälsa och idrott. Med lärmiljön Hälsa och elevprogram i hälsa och idrott sätter vi fokus på mål 3. Vad behövs för att vi ska må bra både fysiskt och psykiskt?
Kemi. Elevprogrammen i kemi har olika anknytningar till Agenda 2030 beroende på innehåll. Ett program lyfter mål 3 och andra program mål 6.
Teknik. I ämnet teknik har vi fokus på innovationer och mål 9. Genom elevprogrammen identifieras globala problem och samhällsbehov som kan lösas med teknik och teknikutveckling.
Framtidsambassadörer
Framtidsambassadörer är ett långsiktigt samverkansprojekt som utgår från lärande i naturvetenskap och teknik. Syftet är att uppnå stärkt kompetens, ökad likvärdighet och ytterst högre måluppfyllelse för elever i grundskolan.
I olika koncept kopplade till Agenda 2030 får elever möjlighet att utforska globala utmaningar och hur man kan hitta lösningar på dem. Eleverna får både ökad ämneskunskap och möjlighet att se de stora sammanhangen i hållbar utveckling, utifrån ett tvärvetenskapligt förhållningssätt.
Framtidsambassadörer genomförs 2019 till 2021 i samverkan mellan Göteborgs grundskoleförvaltning och Universeum med stöd av Näringslivsgruppen och Göteborgs 400-årsjubileum.
Bevarandeprogram
Universeum arbetar för att bevara den biologiska mångfalden både genom att öka kunskapen hos barn och vuxna, och genom direkt avelsarbete. På Universeum hålls flera hotade arter som ingår i bevarandeprogram, som gilaödla, Goeldisapa och tvåfärgad tamarin.
Universeum arbetar tillsammans med djurparker inom World Association of Zoos and Aquariums (WAZA), European Assocation of Zoos and Aquarias (EAZA) och Svenska Djurparksföreningen (SDF). Många hotade populationer och arter samordnas genom gemensamma stamböcker, mer eller mindre hårt koordinerade beroende på statusen i det vilda.
Att samordna avelsverksamheten för hotade arter är nödvändigt för att kunna etablera och hålla sunda populationer av många arter i världens djurparker. Djurparkernas naturvårdsarbete kallas för bevarande ex situ (ur sin naturliga miljö), medan annat sker in situ (i fält/i sin naturliga miljö).
Globala målen för hållbar utveckling
Kunskap är nyckeln till en hållbar framtid. Nytt på Universeum är en grundläggande kurs för vuxna byggd på aktuell forskning och UNDP:s 17 globala hållbarhetsmål.
Kursen ger ökad kännedom och fördjupade kunskaper om alla tre dimensioner utifrån ett övergripande perspektiv. Vi belyser både enskilda mål och tittar på hur de alla hänger ihop. Kursen varvar teoretiska block med praktiska moment – konkreta övningar som väcker tankar och bjuder in till diskussion. Innehållet anpassas efter deltagarnas förutsättningar och behov.
Globala målen i förskola och skola
Universeum fortbildar lärare från förskola till gymnasium i Agenda 2030. Vi visar hur lärare kan använda Globala målen i sin undervisning och hur de, tillsammans med sina kollegor, kan arbeta ämnesövergripande.
I begreppet hållbar utveckling integreras de tre dimensionerna av hållbarhet: det sociala, miljön och ekonomin. Under fortbildningen adresserar vi alla tre och fördjupar vi oss i Globala målen genom att belysa dem ur flera perspektiv. Deltagarna får insikt om vilken betydelse varje enskilt mål har och hur de hänger samman.
Vi synliggör och diskuterar människans påverkan på och beroende av naturen. Vilka avtryck ger vår livsstil och resursutnyttjande på den egna hälsan, världens biologiska mångfald och ekosystemens bärkraft? Vi provar också på aktiviteter som hjälper barn och elever utveckla förmågan att ta ställning och aktivt delta i arbetet för ett hållbart samhälle. Fortbildningen anpassas efter årskurs.
Hållbar utveckling med människan i centrum
Alla studenter på ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet genomför under kursen Hållbar utveckling med människan i centrum moment på Universeum.
På Universeums hålls en föreläsning om biologisk mångfald med expert från Göteborgs universitet och en workshop med Universeums pedagoger om Globala målen och hur de hänger ihop. Utgångspunkt är upplevelser i Universeums olika lärmiljöer, vilka skapar förståelse och respekt för att allt liv är grunden i hållbar utveckling.
Kursmomenten ger ökad kunskap om biologisk mångfald och möjlighet att reflektera över hur de blivande lärarna, både i sitt eget ämne och ämnesöverskridande, kan kan arbeta med eleverna i skolan.
Redan 1999, i samband med Universeums uppförande, tilldelades Universeum statliga medel för att arbeta med folkbildning och utbildning inom hållbar utveckling. Det som då var ett relativt outforskat område står nu högst upp på allas agendor.
Den 4–7 maj 2004 genomfördes det internationella rådslaget Learning to change our world – International consultation on education for sustainable development i Göteborg. Organisatörer var Kommittén för Utbildning för hållbar utveckling som bestod av representanter från departement, myndigheter inom skola och högre utbildning, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet samt Universeum. Det var vid toppmötet i Johannesburg september 2002 som statsminister Göran Persson bjöd in till rådslaget, där omkring 350 representanter från ett 70-tal länder kom att delta.
Som nationellt vetenskapscenter har Universeum en viktig roll att spela när Agenda 2030 ska uppnås och Sverige ställa om till ett hållbart samhälle. Vill du vara med och bidra? Kom till Universeum och lär dig mer!
Vill du veta mer om vårt arbete med Agenda 2030 eller bidra till vår verksamhet? Hör av dig till oss!
Carina Halvord, VD
031–335 64 42
carina.halvord@universeum.se
Charlotte Mansfield, pressansvarig
031–335 64 95
charlotte.mansfield@universeum.se